Novosti / Objavljeno: 10/21/2020

Domaši, autorski projekt Ane Marije Veselčić igra u konkurenciji 30. Marulićevih dana

Domaši, autorski projekt Ane Marije Veselčić igra u konkurenciji 30. Marulićevih dana

U četvrtak, 22. listopada na rasporedu Marulićevih dana je prezentacija o 30. godina festivala u 18 sati u foyeru HNK Split, a u 20 sati na velikoj sceni kazališta Ana Marija Veselčić izvest će monoigru Domaši.

Četvrti festivalski dan otvara prezentacija u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split o 30. godina Marulićevih dana, a dva sata kasnije na velikoj sceni HNK Ana Marija Veselčić igra svoju nahvaljenu predstavu Domaši.

Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja  odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama. Istoimeni projekt Ane Marije Veselčić, nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, govori upravo o toj nevidljivoj djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, no njihovo djetinjstvo prolazi zbog sustava koji samo usustavljuje, zaprima, protokolira i obrađuje papire. 

Ovogodišnji jubilarni Marulićevi dani posvećeni su utemeljitelju Radi Perkoviću koji je 1990. godine pokrenuo festival pod nazivom Marulovi dani. Na prezentaciji o trideset godina festivala, govornici Jasen Boko, Nenni Delmestre i Srećko Šestan govorit će o značaju festivala za domaći dramski tekst i prisjetiti se nekih zanimljivih epizoda iz prošlosti. Besplatna prezentacija o 30 godina festivala hrvatske drame Marulićevi dani održat će se u foyeru u 18 sati.


Ulaznice za predstavu Domaši mogu se kupiti na blagajni HNK Split ili online, a ulaz na prezentaciju je besplatan.