Novosti / Objavljeno: 11/16/2020

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Hrvatskom narodnom kazalištu Split

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Hrvatskom narodnom kazalištu Split

Hrvatsko narodno kazalište Split obilježit će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u srijeda, 18. studenoga s dvije izvedbe predstave Priče iz Vukovara u 18 i u 20 sati. Ulaznice po simboličnoj cijeni od 30 kuna mogu se kupiti online ili na blagajni HNK Split.

 

Monodrama Priče iz Vukovara autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića, a svoju premijeru predstava je imala na Sceni 55 splitskog HNK, upravo uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti. Temelj u stvaranju predstave Eranoviću su bile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića. Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike. 

Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima,ratu djetinjstvu…

Kroz formu riječi, pjesme i pokreta - on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka.Ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav.

Tagovi: price iz vukovara, dan sjecanja na zrtvu vukovara 2020