Novosti / Objavljeno: 12/21/2020

Laponija kao adventski poklon: HNK Split i Turistička zajednica grada Splita poklanjaju ulaznice vjernoj publici

Laponija kao adventski poklon: HNK Split i Turistička zajednica grada Splita poklanjaju ulaznice vjernoj publici

U sklopu ovogodišnjeg Adventa u Splitu pod sloganom "Ljubav nas spaja", Hrvatsko narodno kazalište Split u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita daruje publici ulaznice za dvije izvedbe ‘Laponije’ koje će se održati u utorak, 29. i srijedu 30. prosinca.

 

 

Laponija Cristine Clemente i Marca Angeleta duhovita je i šarmantna predstava s kojom je HNK Split ovog proljeća otvorio svoja vrata nakon prvog lockdowna. Prigodno, s ovom komedijom božićne tematike zaključit će i ovu neobičnu godinu. HNK Split i TZ grada Splita odlučili su nagraditi vjernu splitsku publiku s gratis ulaznicama za dvije izvedbe koje će se održati na velikoj sceni u utorak, 29. i srijedu 30. prosinca u 19 sati. 

Radnja ove priče smještena je u Laponiju gdje za božićne praznike jedna sestra i njena obitelj posjećuje obitelj druge sestre, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s “pravim” laponskim Djedom Božićnjakom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje participirati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Božićnjak ne postoji i da dobiva poklone od svojih roditelja. To je okidač eksplozije Pandorine kutije iz koje izlaze različite obiteljske tajne, ali prije svega sukobi o kulturološkim razlikama između “uređenog” nordijskog (finskog) društva i “neodgovornog i šlampavog” mediteranskog životnog stila (Španjolska - Katalonija  u adaptaciji Nenni Delmestre postaje Dalmacija). 

 

S obzirom na nove epidemiološke mjere broj ulaznica za Laponiju je ograničen, a publika će ih moći preuzeti od utorka 22. prosinca od 10 do 12 sati na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta Split, te sat vremena prije predstave.  

Nažalost, zbog novih epidemioloških mjera ove godine neće se održati Božićni i Novogodišnji koncert kojim je, tradicionalno, Hrvatsko narodno kazalište Split proteklih godina obilježavalo ovo adventsko doba i završavalo program u staroj godini. 

 

Tagovi: laponija2021, Turistička zajednica grada Splita