Novosti / Objavljeno: 6/23/2022

Dvije nagrade za 'Kukce' na Danima satire

Dvije nagrade za 'Kukce' na Danima satire

Predstava Karela i Josefa Čapeka Kukci... Zaustavljena priča u režiji Saše Anočića osvojila je dvije nagrade na 46. Danima satire Fadila Hadžića, međunarodnom festivalu Satiričkog kazališta Kerempuh.

 

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Saši Anočiću i ansamblu predstave, a nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je glumac Pere Eranović. 

"Noseći prepoznatiljivi i neponovljivi pečat redateljskog rukopisa čije su značajke neukrotiva imaginacija, oštar humor, uvijek uperen u srce tame aktualne stvarnosti, te majstorsko ovladavanje dramskim, koreografskim i glazbenim scenskim izričajem, ova je predstava mnogo više od toga. Dovršena od strane ansambla, ona je ujedno i testamentarno djelo velikog redateljskog opusa, odavanje počasti njegovoj jedinstvenosti, te poruka ljubavi i neizmjerne zahvalnost", napisao je žiri u obrazloženju Nagrade za najbolju režiju. 

Glumac Pere Eranović nagrađen je za najbolju sporednu mušku ulogu jer, kako stoji u obrazloženju žirija, "nije lako biti kukac, o vojskovođi mrava da i ne govorimo; no nakon svega igrati je s vrstom ludizma koju postižu tek rijetki glumci, a koju smo ovdje vidjeli na djelu, znači biti veći od glume, znači biti čovjek svjestan nenadoknadivog gubitka."

Ovogodišnji Dani satire bili su posvećeni pokojnom redatelju Saši Anočiću, a održali su se od 3. do 21. lipnja u Zagrebu. Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Ksenija Pajić (glumica), Katarina Pejović (dramaturginja) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka "Večernjeg lista). 

Festival Dani satire Fadila Hadžića međunarodni je festival Satiričkog kazališta Kerempuh, koji se od 1976. godine održava svake godine u lipnju, s ciljem pomicanja kvalitetnih predstava satiričkoga i komediografskoga prosedea te iznad svega suočavanja publike s gorućim problemima naše svakidašnjice kroz neizbježne elemente humora i satire, oplemenjujući tako ne samo kulturni život nego i društevnu svijest i osobni rast pojedinca.