Novosti / Concert Objavljeno: 8/12/2016

Koncert kvarteta saksofona Papandopulo kao posljednji u programu Splitskog ljeta

Koncert kvarteta saksofona Papandopulo kao posljednji u programu Splitskog ljeta

Čast da zatvori program ovogodišnjega, 62. Splitskog ljeta pripala je Papandopulo kvartetu. 14. kolovoza u 21 sat na Kaštilcu ovaj popularni kvartet saksofonista održat će koncert, van konkurencije za festivalske nagrade, na kojem će izvesti „Šest bagatela“ Györgyja Ligetija, „Pet studija“ Borisa Papandopula, skladbu Margarete Ferek Petrić „Melankolija gegen Rakija“, „Patchwork“ Phillipea Geissa i „Rapsodiju u plavom“ Georgea  Gershwina.

Papandopulo kvartet četverac je izvrsnih i višestruko nagrađivanih hrvatskih saksofonista koji djeluje u istom sastavu još od 2000-te godine:  Nikola Fabijanić  na sopran saksofonu, Gordan Tudor na alt saksofonu, Goran Jurković na tenor saksofonu i Tomislav Žužak na bariton saksofonu. Kritičari o njihovom radu pišu kao o savršenoj mjeri između vrhunske glazbeničke vještine i opuštenosti, karaktera i popularnosti, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je njihov prvi album, objavljen 2013. godine, već nekoliko godina najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj.   

Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Dani nove glazbe u Splitu i Festival hrvatske glazbe u Beču te na koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu i drugim gradovima, a njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike.
Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka i drugih. Surađuju sa Zagrebačkim kvartetom saksofona, pijanistom Ivanom Batošem, čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean Yves Fourmeau, Lars Mlekusch te Amstel quartet.
Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona, a nedavno je izišao i njihov drugi album „Per Quattro“.