Novosti / Objavljeno: 4.10.2022.

Upis pretplata za bogatu i umjetnički provokativnu kazališnu sezonu

Upis pretplata za bogatu i umjetnički provokativnu kazališnu sezonu

Upis nekog od pretplatnih ciklusa donosi brojne pogodnosti, od znatno povoljnijih cijena nego kad se ulaznice kupuju pojedinačno, dodatni popust od 20% za kupnju ulaznica izvan pretplatnih ciklusa, uključujući gostujuće predstave, koncerte te predstave u sklopu Marulićevih dana i Splitskog ljeta, isto mjesto u gledalištu koje pretplatnika čeka tijekom cijele sezone, osiguranje od eventualnog poskupljenja ulaznica, dostava programâ na kućnu ili elektronsku adresu. U odnosu na redovne cijene, ulaznice kupljene u sklopu nekog od pretplatnih ciklusa povoljnije su za 10% do čak 70%.

Pretplatni ciklusi prilagođeni su različitim ukusima i financijskim mogućnostima. Ovisno o izabranom pretplatnom ciklusu i kategoriji sjedala, cijene se kreću od 1200 do 400 kuna za ciklus Premijerna pretplata 1 koja uključuje osam premijernih naslova do, primjerice, ciklusa Teatar mladih koji ∑pet izvedbi za cijenu od 200 kuna. Detaljna ponuda s cijenama i naslovima može se pronaći na kazališnim web-stranicama.

Sezonu splitskog HNK otvara 14. listopada premijera Čehovljeve drame Tri sestre  u režiji Nenni Delmestre. U dramskom programu slijedi ciklus premijera i praizvedbi po domaćim tekstovima, čime se obilježava 130 godina od otvaranja kazališne zgrade 1893. godine. Uzbudljivo Okretište, roman Damira Karakaša, koji je upravo dobio najznačajniju regionalnu nagradu za književnost Meša Selimović, odigrat će se u inovativnoj kazališnoj dramatizaciji Darka Lukića a u režiji Dina Mustafića. Nakon toga na scenu dolazi jedan od najboljih domaćih dramskih tekstova od osamostaljenja, Žaba Dubravka Mihanovića. Predstavu će režirati Aida Bukvić. Pri kraju sezone premijerno će biti izvedena Borbena ponoćka Miljenka Smoje u godini u kojoj obilježavamo stogodišnjicu rođenja najpopularnijeg splitskog kroničara, novinara i pisca. Omiljenu epizodu nezaboravne televizijske serije dramski će ansambl splitskog teatra izvesti u dramatizaciji Ivice Ivaniševića i režiji Gorana Golovka.

Prva planirana operna premijera, u studenom ove godine, je dobro poznati i omiljeni Verdijev belkantistički biser Traviata pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, a u režiji Roberta Boškovića. Slijedi i domaći klasik Mila Gojsalića Jakova Gotovca pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u režiji Ozrena Prohića. U baletnom programu, spektakularni Veliki Gatsby koreografa i redatelja Lea Mujića svoju će premijeru doživjeti i na kazališnoj pozornici, nakon što je publiku oduševio ovog ljeta na Sustipanu. Krajem sezone sa splitskim će Baletom premijeru realizirati još jedno veliko ime međunarodne baletne scene, proslavljeni koreograf Angelin Preljocaj u baletnoj večeri s dva njegova djela La Stravaganza i Noces.

Bogat je i koncertni program u kojem su, između ostalog, planirana tri simfonijska koncerta, tradicionalni Božićni i Novogodišnji koncerti. U programu sezone su i brojne reprizne uspješnice koje uz zanimljiva gostovanja obećavaju zanimljivu, bogatu i umjetnički provokativnu sezonu kojom se splitski teatar nakon dvije sezone prislinih ograničenja vraća punom i uzbudljivom kazalištu.