Predstave / Balet Objavljeno: 6.6.2019.

Plesna baština - Posveta Djagilevu i Nižinskom

Plesna baština - Posveta Djagilevu i Nižinskom

 

Nakon premijere u talijanskoj Ostiji Antici 6. srpnja, plesači  Compagnia Daniele Cipriani i HNK Split počast ovoj epohi i velikim umjetnicima odat će i na pozornici na otvorenom u amfiteatru drevne Salone. 

PROGRAM: 

Giorgio Mancini - Le Specter
Inspiriran pjesmom Le Specter de la Rose Michela Fokinea, Mancini je kreirao plesnu priču o odnosu dvojice umjetnika – Djagiljeva i Nižinskog, njihove ljubavi i mržnje, simbioze i distance.

Igor Kirov - Buđenje Atlantide
Buđenje Atlantide nastalo je na glazbenoj posveti hrvatskog kompozitora Mirka Krstičevića geniju Igoru Stravinskom i njegovom Buđenja proljeća. Kirov prikazuje umjetničko i emotivno putovanje u odnosu žene i muškarca, potragu za pripadanjem, vjerom i čežnjom. 

Mauro Bigonzetti - Mediterranea
Isječak iz Mediterranea u programu Plesne baštine slaviti će prostor, vrijeme i utjecaje koje je ova umjetnička grupa svojim radom obuhvatila i potom raspršila diljem Europe. Bigonzettijev je balet pun mladenačkog zanosa, snage i ljepote, energije i brzine

Amedeo Amodio - Poslijepodne jednog fauna
Poslijepodne jednog fauna povijesna je verzija baleta Vaclava Nižinskog u interpretaciji koreografa A. Amodija na glazbu Claudea Debussyja, u kojoj glazbene krivulje francuskog skladatelja prate jednako takvi pokreti plesača. 

Giuliano Peparini - Bolero
Jedan od najbriljantnijih talijanskih koreografa, Peparini, potpisuje novu koreografiju na Ravelov Bolero. Slavni je skladatelj djelo i napisao na zamolbu velike plesačice Ide Rubinstein, a prvu koreografiju potpisala je Bronislava Nižinska, sestra Vaclava Nižinskog, zamišljajući strast i senzualnost Ciganke koja pleše na stolu andaluzijske gostionice.