Novosti / Objavljeno: 11.5.2017.

Madama Butterfly s talijanskim opernim zvijezdama

Madama Butterfly s talijanskim opernim zvijezdama

Troje proslavljenih talijanskih opernih umjetnika mlađe generacije na sceni će Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupiti u jednoj od najljepših, najpopularnijih i najizvođenijih naslova cjelokupne operne literature opera, Puccinijevoj Madama Butterfly. U subotu i ponedjeljak, 13. i 15. svibnja naslovnu će ulogu tumačiti jedna od najznačajnjih talijanskih sopranistica Daniela Schillaci , u ulozi Pinkertona nastupit će ugledni talijanski tenor Cristian Ricci, a izvedbama će ravnati Gianna Fratta, talijanska dirigentica zavidne međunarodne karijere. Uloga Suzuki povjerena je mezzosopranistici Tereziji Kusanović, a Sharpless je Ljubomir Puškarić.

U ostalim će ulogama nastupiti: Vinko Maroević, Špiro Boban, Marijo Krnić, Marko Lasić, Mate Akrap i Bjanka Ivas. Režiju Dražena Siriščevića kritičari su, nakon premijere 2015, ocijenili kao impresivnu i decentnu, a raskošnu scenografiju i kostime potpisuju Slaven Raos i Juraj Zigman. Predstojeće dvije izvedbe posljednje su u ovoj kazališnoj sezoni.

Giacomo Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija negdje početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Butterfly se život svodi na čekanje ljubljenog supruga koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete. Nakon što mu prepusti sina Cio-Cio San počini ritualno samoubojstvo. Cjelovitost i emotivnost Puccinijeve partiture učinila je operu iznimnim simbolom često korištenom i u drugim medijima popularne kulture. Samo tijekom prošle godine u 98 gradova u svijetu ova je glazbena melodrama izvedena 442 puta u 127 različitih produkcija .

Sopranistica Daniela Schillaci svoju je briljantnu pjevačku karijeru započela pobjedom na natjecanju Giuseppe di Stefano u Trapaniju 1998. na kojem je proglašena najboljim mladim pjevačem. Njezin „lijep, voluminozan glas, sposoban i za najfinije detalje“ oduševljava publiku i kritičare na brojnim zapaženim opernim i koncertnim nastupima u Italiji i inozemstvu na kojima je surađivala s velikim dirigentskim imenima kao što su: Roberto Abbado, Placido Domingo, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Gianpaolo Bisanti, Roberto Gianola, Julian Kovatchev, Alain Lombard, Fabio Mastrangelo, Gianandrea Noseda, Yutaka Sado te s redateljima kao što su: Franco Zeffirelli, Robert Carsen, Paul Curran, Willy Decker, Hugo De Ana, Francesco Esposito, Yannis Kokkos, Stefano Podda.

Dirigentica Gianna Fratta akademski se obrazovala, s najvišim ocjenama i pohvalama, kao pijanistica i skladatelj, a nakon toga i kao dirigentica. Nakon pobjeda na brojnim talijanskim i međunarodnim pijanističkim natjecanjima, pijanističku karijeru nastavila je nastupima širom svijeta u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana. Kao dirigentica debitira 1998. i od tada ostvaruje suradnju s glasovitim orkestrima kao što je Berlinska filharmonija, Orkestar Rimske opere, Royal Academy of London, Kijevskim Simfonijskim orkestrom, Orkestrom d'Île-de-France... nastupajući u najznačajnijim svjetskim teatrima kao što su Carnegie Hall u New Yorku, rimski Teatro dell'Opera, Teatro Coliseo u Buenos Airesu, Smetana u Pragu, Teatro Solis Montevideo. Surađuje s brojnim proslavljenim umjetnicima: Mirella Freni, Carla Fracci, Renato Bruson, Daniele Abbado, Raina Kabaiwanska, François Thiollier, Cecilia Gasdia, Cloe Hanslip.

Tenor Cristian Ricci studirao je pjevanje u Veroni kod Mo Danila Cestarija, a potom s čuvenim tenorom Carlom Bergonzijem u Bussetu. Pjevač je to izvrsne i rafinirane vokalne tehnike, bogate fraze i čistog kristalnog timbra tipičnog za talijanskog tenora. Među njegovim zapaženim nastupima svakako treba izdvojiti ulogu Alfreda u veronskoj Areni prošlog ljeta. Na festivalu u Veroni nastupio je i kao Ismaele u Nabuccu, Romeo u Romeu i Gulietti. Pored bogatog opernog repertoara, poznat je i priznat izvođač opernih recitala (New York, Istanbul, Seul, Washington D.C., Milano, Rim, Beč, Köln, itd).