Novosti / Drama Objavljeno: 4.8.2016.

Život je čudo u Smojinom teatru na 62. Splitskom ljetu

Život je čudo u Smojinom teatru na 62. Splitskom ljetu

Monodrama Siniše Popovića Život je čudo prema tekstu Ivice Ivaniševića i u režiji Gordane Gadžić, u sklopu 62. Splitskog ljeta gostuje u subotu 6. kolovoza u 21 sat u Splitu, u Smojinom teatru u ulici Miljenka Smoje u splitskom Velom Varošu. Popović tumači ulogu „maloga čovjeka“ Fabijana, splitskog klesara kojega, unatoč svim životnim olujama nije napustila radost življenja.

Tekst je splitski autor pisao prema narudžbi velikana hrvatskog glumišta Ivice Vidovića, ujedno i osnivača Teatra Rugantino u čijoj je produkciji drama nastala. Pričana iz srca Splita, iz Varoša, iz srca čovjeka kojeg su tukli glad i siromaštvo, ratovi, političke prilike... sve ono što je tuklo nebrojene Fabijane ovoga stoljeća, priča o Fabijanu u interpretaciji Siniše Popovića postaje lekcija o optimizmu, o vjeri u život i ljude.

U retrospektivnom pogledu na vlastitu prošlost, kroz niz lokalnih simbola, jezičnih igara i uzrečica Fabijan pripovijeda o prošlosti u kojoj su povijesna zbivanja tek kulise njegove vlastite osebujne biografije. Odrastanje u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, život tijekom fašističke okupacije, internacija u izbjeglički logor El Shatt, dani socijalističke izgradnje i potom, naravno, tranzicijske razgradnje - sve su to tek usputne stanice njegove osobne povijesti. Osim toga, ta biografija slijedi i obrazac zdravstvenoga kartona – sva važna razdoblja rekonstruiraju se uz pomoć bolesti od kojih je u određenom trenutku patio. A Fabijan je u tome pogledu neupitni udarnik: pravi Stahanov u svijetu pacijenata. Lakše je nabrojati zdravstvene tegobe koje su ga nekim čudom mimoišle, negoli pošasti kojima nije uspio uteći. Te nevolje nisu, međutim, odredile samo njegov životni put, nego i svjetonazor, duboko uvjerenje da je svo trapljenje ipak imalo smisla i da ga je vrijedilo podnijeti. Dramu je Ivanišević pisao po narudžbi velikana hrvatskog glumišta i osnivača Teatra Rugantino Ivice Vidovića. Upravo stoga tekst je ambijentiran u predjele koji su ga možda i presudno odredili te začinjen epizodama iz njegova života. Predstava je premijerno izvedena 30. studenoga 2014. u kazalištu „Vidra“, a posvećena je Ivici Vidoviću, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge.

Uz  redateljicu i producenticu predstave Gordanu Gadžić, u ekipi su, kao autor glazbe Darko Rundek, kostimografkinja  Elvira Ulip te scenograf Miljenko Sekulić.