Aida
Opera
Giuseppe Verdi

Aida

Jedan od vječnih opernih favorita splitske publike treće ljeto zaredom zauzima Peristil. Najmlađi nacionalni operni prvak Luciano Batinić u ulozi egipatskog kralja, te sopranistica Rachele Stanisci u naslovnoj ulozi bit će zasigurno osvježenje u novim izvedbama Verdijevog djela

Aida

Premijera: 14. srpnja 2014. (Peristil)

Da se Aida i Split javno vole jasno je još od prve izvedbe Verdijeve opere na Peristilu, na prvim „Splitskim ljetnim priredbama“ 1954. godine. Točno šezdeset godina kasnije, trijumfalna premijera pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Dražena Siriščevića na 60. splitskom ljetu ostavila je bez daha izvedbama, scenom i kostimima  očaranu peristilsku publiku.

Uz izmjene u postavi, ova, vjerojatno najfotogeničnija splitska Aida ikada, doživjet će ponovno  uprizorenje na 62. splitskom ljetu. Ravnanje je preuzeo Giuseppe Acquaviva, dirigent koji je u karijeri, između ostaloga, upisao ravnanje simfonijskim orkestrom Šangaja, orkestrom i zborom Šangajske opere,  talijanskom filharmonijom te za svoj rad dobio brojne nagrade,  a od 2014. godine obnaša dužnost  umjetničkog direktora kazališta „Carlo Felice“ iz Genove.

Luciano Batinić, prvak opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, ujedno i najmlađi nacionalni operni prvak, u ulozi egipatskog kralja, te sopranistica Rachele Stanisci u naslovnoj ulozi, bit će zasigurno osvježenje u novim izvedbama Verdijevog djela na Peristilu.

 „Maestro Nikša Bareza u životu se nadirigirao Verdijevih Aida, ali nikada nije doživio da usred trijumfalnog finala drugog čina publika prekine predstavu toliko burnim i dugim pljeskom kao što se dogodilo u ponedjeljak na Peristilu. Zaslužni su za to svirači i pjevači,Dražen Siriščević u svom redateljskom debiju kao i Slaven Raos čija se scenografija, pod svjetlom Zorana Mihanovića, savršeno stopila s onom Dioklecijanovom. Ali, starinskoj ljepoti prizora najveći je doprinos dala simfonija boja raskošnih kostima za koje je najvećim ovacijama na kraju nagrađen Juraj Zigman“. (Branimir Pofuk, Večernji list)

 

Cijene ulaznica: 200, 250 i 300 kn

 

Autorski tim

Dirigent Giuseppe Acquaviva
Redatelj Dražen Siriščević
Scenograf Slaven Raos
Kostimograf Juraj Zigman
Koreograf Oskar Harmoš, Dinko Bogdanić
Oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović
Zborovođa Ana Šabašov

Uloge

Egipatski kralj Luciano Batinić
Amneris Sofia Janelidze
Aida Rachele Stanisci
Radames Kamen Chanev
Ramfis Ivica Čikeš
Amonasro Sergio Bologna
Glasnik Vinko Maroević
Svećenica Antonija Teskera