Zagrebački kvartet
Koncert

Zagrebački kvartet

Na programu koncerta Zagrebačkog kvarteta - čiju postavu čine Marin Maras na prvoj violini, Davor Philips na drugoj violini, Hrvoje Philips na violi te Martin Jordan na violončelu - djela su W.A. Mozarta, Antonina Dvořáka i JoaquínaTurine. 

Zagrebački kvartet

Zagrebački kvartet institucija je klasične glazbe u Hrvatskoj - od prvoga koncerta 25. travnja 1919. prošlo je gotovo stotinu godina, a otada je kroz ovaj, prvi komorni ansambl u Hrvatskoj prošlo tridesetak glazbenika, među kojima  su imena poput Josipa Klime, Stjepana Šuleka, Zlatka Balije, Đorđa Trkulje, Marije Cobenzl, Gorana Bakrača, Josipa Stojanovića, Gorana Končara...  Tako dugovječan ansambl nizao je na tisuće koncerata, desetke gostovanja na uglednim glazbenim adresama, više od 60 nosača zvuka te brojne glazbene nagrade kroz svoju povijest, a kao novije valja izdvojiti nagradu „Vladimir Nazor“ za životno djelo, te niz „Porina“.

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo; djela Božidara Širole, Josipa Štolcera Slavenskog, Frana Lhotke, Antuna Dobronića, Borisa Papandopula, Mila Cipre, Milka Kelemena, Marka Ruždjaka, Frane Paraća, Dubravka Detonija i brojnih drugih redovito su na koncertnim rasporedima.

Današnju postavu Zagrebačkog kvarteta čine Marin Maras na prvoj violini, Davor Philips na drugoj violini, Hrvoje Philips na violi te Martin Jordan na violončelu.  Riječ je o sjajnim solistima koji se izvrsno slažu, jedinstveno misle i dišu te uživaju u glazbi koju izvode.

 

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart, Gudački kvartet u G-duru, Kv 387

Allegro vivace assai / Menuetto / Andante cantabile / Molto allegro

 

Joaquin Turina, La Oracion del Torero, Op. 34

 

Antonin Dvorak, Gudački kvartet u F duru Op. 96 „Američki“

Allegro ma non troppo / Lento / Molto vivace / Finale, vivace ma non troppo

 

 

Cijene ulaznica: 60 i 80 kn

Izvođači

Violina Marin Maras
Violina Davor Philips
Viola Hrvoje Philips
Violončelo Martin Jordan