Duo Vidović
Koncert

Duo Vidović

Renomirani karlovački gitaristički duo, Ana i Viktor Vidović održat će koncert u sklopu glazbenog programa Split Classic u Meštrovićevom Kaštilcu u četvrtak, 6. kolovoza s početkom u 21 sat.

Duo Vidović

Ana Vidović rođena je u Karlovcu 1980. u glazbenoj obitelji. Gitaru je počela svirati u petoj godini, potaknuta svirkom svog brata Viktora Vidovića. Već u jedanaestoj godini nastupa na međunarodnoj glazbenoj sceni, a kao 13-godišnjakinja upisuje Glazbenu akademiju u Zagrebu kao najmlađi student te ustanove. Studira u klasi I. Römera u Zagrebu, te M. Barrueca na Konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Osvojila je zavidan broj internacionalnih nagrada diljem svijeta, a ističu se: Fernando Sor (Italija), Francisco Tárrega (Španjolska), Mauro Giuliani (Italija), Printemps de la Guitare (Belgija) te Young Concert Artists International Auditions u New Yorku. Ana Vidović održala je već više od tisuću koncerata u najprestižnijim dvorana svijeta, te na poznatim gitarističkim i drugim festivalima u Rimu, Beču, Parizu, Londonu, Salzburgu, Varšavi, Tel Avivu, Oslu, Kopenhagenu, Budimpešti, San Franciscu itd. Njezin izvanredni talent i fascinantne glazbene sposobnosti doveli su je u sam vrh glazbene elite današnjice. Dobitnica je diskografske nagrade Porin 1999. u tri kategorije, kao i s bratom Viktorom 2009.
 

Viktor Vidović rođen je 1973. godine u Karlovcu. U dobi od četrnaest godina upisuje Konzervatorij u Ženevi u klasi brazilske gitaristice Marije Livije Sao Marcos pod čijim vodstvom osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju glazbenih umjetnika (CIEM) u Ženevi kao najmlađi pobjednik u povijesti natjecanja, nagradu Villa Lobos te Patek Philippe za osobitu glazbenu interpretaciju. Konzervatorij u Ženevi završava u dobi od šesnaest godina i dobiva diplomu ''s prvom nagradom za virtuoznost''. Usavršava se na salzburškom Mozarteumu, gdje u klasi prof.  Matthiasa Seidela stječe stupanj magistra umjetnosti. Za osobita umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu Franz Kossak te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. Godine 1995. prima posebnu nagradu za interpretaciju suvremene glazbe na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Templinu. Kao finalist međunarodnog natjecanja gitarista René Bartoli u Francuskoj 2000. nagrađen je i posebnom nagradom publike. Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem svijeta (Italija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Belgija, Rusija, Austrija, Mađarska, Makedonija, Slovenija, Nizozemska, Kina i dr.), a kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara. Višestruki je dobitnik diskografske nagrade Porin.

 

P R O G R A M

 

Johann Sebastian Bach:  Flute Partita in A minor, BWV 1013  

                                             (Transcribed by Valter Despalj)  
                                                Allemande
                                                Corrente

                                                Sarabande 

                                                Bourree anglaise

 

Frederic Chopin: Nocturne op. 9, br. 1

(1810.-1849.)     

Obrada za gitaru: Viktor Vidović

Etida op. 10 br. 3 "Tristesse"

Obrada za gitaru: Viktor Vidović

 

 

Mauro Giuliani: Gran Sonata Eroica, Op. 150   

(1781.-1829.)

************************************************

Heitor Villa-Lobos:  Schottish-choro iz Popularne brazilske suite

(1887.-1959.)    

 

Isaac Albeniz: Sevilla iz Španjolske suite op. 47

(1860.-1909.) 

 

Viktor Vidović:  Somewhere in Croatia                    

(r. 1973.)            Kuća na splavi

                           

Viktor Vidović: Capriccio za dvije gitare

 

Astor Piazzolla:  Tango Suite                                                                   

(1921.-1992.)          Andante  

                                Deciso