Mostar Sevdah Reunion, svjetska world music atrakcija u post festum programu 66. Splitskog ljeta

Mostar Sevdah Reunion, svjetska world music atrakcija u post festum programu 66. Splitskog ljeta

Mostar Sevdah Reunion, svjetska world music atrakcija u post festum programu 66. Splitskog ljeta

Koncert banda Mostar Sevdah Reunion na pozornici na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan u nedjelju 16. kolovoza organiziran je u sklopu tzv. post festum programa 66. Splitskog ljeta. Pioniri sevdaha 21. stoljeća svojim jedinstvenim stilom izvođenja te kombinacijom izvornih sevdalinki s jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima već 22 godine oduševljavaju publiku diljem svijeta kao istinska world-music atrakcija. Koncertna poslastica jednog od najpoznatijih balkanskih etno sastava započinje u 21 sat.

Priča o sastavu Mostar Sevdah Reunion priča je o uspjehu unatoč i usprkos loših izgleda, priča o uspjehu grupe ali prije svega o upornosti i ustrajnosti u ostvarivanju svoje vizije jednog čovjeka. „Mostar je sevdah, najveći pjesnici sevdaha rođeni su u ovom gradu“, kaže Dragi Šestić, idejni začetnik, producent i menadžer sastava. Ideja o osnutku benda koji će, kroz suvremena aranžerska rješenja njegovati tradicionalne forme sevdaha i romske glazbe rodila se još 1993, u ratnom Mostaru. Prvi album, snimljen 1999. u tamošnjem Centru Pavarotti s Ilijazom Delićem kao glavnim vokalom i kraljicom romske glazbe Esmom Redžepovom kao posebnom gošćom, postigao je velik uspjeh i očarao domaću i međunarodnu publiku i kritiku. Slijedila je suradnja s najboljim svjetskim pjevačem romske glazbe Šabanom Bajramovićem, izvođačem gotovo kultnog statusa, a potom i s „majkom gipsy soula“ Ljiljanom Buttler. A Secret Gate  izlazi 2003. godine. Novi album sa Šabanom Bajramovićem snimaju 2006, da bi sljedeće godine izdali Cafe Sevdah kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora Nermina Alukića Čerkeza. Tales From A Forgotten City, koji osvaja brojna međunarodna priznanja, izlazi 2013. Prvi live album Kings of Sevdah objavljuju 2016. nakon kojeg počinje saradnju sa Milutinom Sretenovićem Sretom na albumu The Balkan Autumn. Od 2017. bendu se kao vokal pridružuje i Antonija Batinić.

“Balkanski bluzeri”, kako ih nazivaju svjetski mediji, iza sebe danas imaju 13 izdanih albuma i jedan dvostruki kompilacijski, te brojne nastupe širom svijeta od kojih kao najdraže izdvajaju onaj u Londonu u Queen Elizabeth Hall 2002. kao i poziv da budu gosti B. B. Kinga na specijalnoj večeri Blues Around the World gdje su nastupali zajedno s najvećim imenima bluesa kao što su Van Morrison, Bill Wyman, Keb' Mo' i Marva Wright.

Na predstojećem splitskom koncertu Mostar Sevdah Reunion kao vodeći vokali nastupit će Milutin Sretenović – Sreta i Antonija Batinić. Senad Trnovac je bubnjar, bas gitara i popratni vokal Marko Jakovljević, solo-gitarist i popratni vokal Milić Petrović –Mišo, ritam gitarist i popratni vokal Sandi Duraković, violinist i popratni vokal Ivan Radoja – Vanja, te Gabrijel Prusina na klaviru i klavijaturama. Repertoar je zamišljen kao presjek dvadesetdvogodišnjeg rada benda. Uz klasične sevdalinke i materijal s albuma Balkan Autumn, bit će tu i hitova koje je Mostar Sevdah Reunion uradio s pokojnim legendama romske glazbe Šabanom Bajramovićem i Ljiljanom Buttler.

Koncertni nastup Mostar Sevdah Reunion, kao i ostali ovogodišnji koncerti iz programa Split So(u)l održavaju se u suradnji producentske tvrtke Music Time i HNK Split kao dio programa Splitskog ljeta. Ciklus završava 17. kolovoza koncertom maestralnog Massima Savića.