Newsi detail SLJ64

Gordan Tudor i Zagrebački solisti za veličanstvenu završnicu 64. Splitskog ljeta

Gordan Tudor i Zagrebački solisti za veličanstvenu završnicu 64. Splitskog ljeta

Koncert Gordana Tudora i glasovitih Zagrebačkih solista u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u utorak 14. srpnja u 21 sat zaključit će program 64. Splitskog ljeta. Nakon svečanog zatvaranja i dodjele festivalskih nagrada jedan od najatraktivnijih glazbenika mlađe generacije muzicirat će zajedno s jednim od najuglednijih i najdugovječnijih domaćih komornih ansambala.

Gordan Tudor i Zagrebački solisti za veličanstvenu završnicu 64. Splitskog ljeta

Gordan Tudor saksofonist je i skladatelj, laureat niza natjecanja, aktivan na brojnim pozornicama Hrvatske i svijeta, kao solist, komorni glazbenik, skladatelj koji se uspješno okušao i u stvaranju glazbe za kazalište, ali i organizator glazbenih događaja. Zagrebački solisti već više od šezdeset godina zavidnu glazbenu virtuoznost potvrđuju na prestižnim svjetskim pozornicama. Gotovo četiri tisuće koncerata održali su do sada na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), itd.

Tudor i Solisti na predstojećem će koncertu izvesti Koncert za alt-saksofon i gudače hrvatskog dirigenta i skladatelja Pavla Dešpalja koji Gordan Tudor već niz godina izvodi s velikim uspjehom. Mozartov Divertimento u D-duru K. 136 prvo je u nizu djela poznatih kao Salzburške simfonije, skladanih za gudače, u dobi od 16 godina, kada je Mozart bio na mjestu koncertnog majstora salcburškoga nadbiskupa, a muzikolog Alfred Einstein opisao ga je kao „remek-djelo svih remek-djela, stavljeno u najmanji mogući okvir“. Griegova Suita iz Holbergova vremena, temeljena na plesovima iz 18. stoljeća, vraća se glazbom upravo u Mozartovo doba, dok u svojoj mladenačkoj Jednostavnoj simfoniji Benjamin Britten priziva barokni bourrée i sarabandu koristeći teme koje je skladao još u dječjoj dobi i igrajući se njima u nesputanoj, a opet elegantnoj maniri, punoj različitih gudačih boja i šarma.