Newsi detail SLJ64

Plesni diptih Edwarda Cluga kao prva predstava Baletnih večeri na Sustipanu

Plesni diptih Edwarda Cluga kao prva predstava Baletnih večeri na Sustipanu

Kao prvu izvedbu plesnog programa 64. Splitskog ljeta Balet Narodnog pozorišta Sarajevo na Sustipanu će 17. srpnja s početkom u 21 sat odigrati plesni diptih Stabat mater/Faun u koreografiji Edwarda Cluga, višestruko nagrađivanog umjetničkog direktora SNG Baleta u Mariboru.

Plesni diptih Edwarda Cluga kao prva predstava Baletnih večeri na Sustipanu

Jedinstven je to spoj u kojem se glazbena remek-djela povezuju s potpisom jednog od najtraženijih koreografa u Europi. Stabat mater, prvi dio diptiha, ansambl je predstava inspirirana i otplesana uz glazbu baroknog remek-djela Giovannija Battiste Pergolesija, posljednjeg djela genijalnog mladog skladatelja, duboko potresne tužaljke Majke koja pod križem oplakuje raspetog Sina. Pergolesijevo djelo je steklo veliku popularnost ubrzo nakon skladateljeve smrti i poslužilo kao inspiracija Caldaru, Scarlattiju, Vivaldiju, Verdiju, Haydnu, Rossiniju, Dvoržaku... Poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja po mnogima označava početak moderne glazbe, najveći primjer glazbenog ekspresionizma. Glazbena je to evokacija istoimene Mallarméove poeme o buđenju fauna, bića iz starorimske mitologije, napola čovjeka i jarca, u revelaciji senzualnih snova o šumskim nimfama.

Edward Clug po završetku školovanja u Cluju u rodnoj Rumunjskoj 1991. počinje raditi u mariborskom Slovenskom narodnom gledališču gdje upoznaje Tomaža Pandura s kojim započinje suradnju kao plesač, a potom i kao koreograf. Clugov autorski projekt, predstava Radio&Juliete iz 2005, na glazbu Radioheada, privukla je veliku pažnju i postala međunarodni hit. S Baletom SNG Maribor predstavlja svoje koreografije na pozorišnim festivalima diljem svijeta: u Sjedinjenim Državama, Rusiji (Marijinski teatar), Singapuru, Francuskoj, Izraelu, Portugalu, Kanadi, Južnoj Koreji, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, Italiji te po zemljama bivše Jugoslavije. Značajna je njegova suradnja s Baletima Stuttgat i Zürich, Nizozemskim plesnim ansamblom, Kraljevskim flamanskim baletom, Bečkim državnim baletom Nacionalnim baletom iz Lisabona, Aalto Ballet Essen, Rumunjskim nacionalnim baletom u Bukureštu, Graz Tanz, Baletom HNK Zagreb, Baletom HNK Rijeka, Bitef Dance Company u Beogradu, Ukrajinskim nacionalnim baletom iz Kijeva, Državni baletom München, Augsburg Baletom, West Australian Ballet u Perthu, Novosibirskim državnim balet i Dortmund Baletom. Ove godine koreografira Fausta za Zurich Ballett i Petrušku za Boljšoj balet u Moskvi.