Newsi detail SLJ64

Pokret, energija i senzualnost: baletni triptih Connect na Sustipanu

Pokret, energija i senzualnost: baletni triptih Connect na Sustipanu

Baletni triptih Connect renomiranog koreografa i ravnatelja splitskog Baleta Igora Kirova Balet HNK Split izvest će u srijedu 18. srpnja u 21.30 u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu 64. Splitskog ljeta. Triptih uokviren energijom, strašću i senzualnošću čine tri dijela: If I can, From Side to Side i The Edge, pri čemu je prvi dio ujedno premijerni.

Pokret, energija i senzualnost: baletni triptih Connect na Sustipanu

U bajkovitom sustipanskom ambijentu publici će osjetila privući najprije premijerna izvedba If I can. Na glazbenoj podlozi njemačkog skladatelja poznatog pod imenom Alva Noto plete se ljubavna priča uokvirena strašću i sentimentom: voljeti sebe kako bismo mogli voljeti drugoga, biti zajedno u ljubavi bez iluzija i očekivanja, a istovremeno biti zadovoljni i sigurni. Plesne bravure vode publiku u potrazi za odgovorima na pitanja o tome što i kako možemo dati i primiti. Plešu solisti splitskog Baleta Nikita Zdravković i Aaron Kok.

Četiri energična i emotivno nabijena lika, četiri stolice i jedna prostorija. Tako se može sažeti ono što publiku očekuje u drugom dijelu trilogije, pod imenom From Side to Side. Apstraktna je to plesna priča u kojoj je Kirovljev koreografski rukopis energičan, pun strasti i emocije i u kojoj je pokretač glazba planetarno popularnog kvarteta Balanescu, avangardnog gudačkog ansambla koji je 1987. osnovao Alexander Bălănescu. U ovom dijelu trilogije plešu Salvatore Cerulli, Jaclyn Ann Higgins, Aaron Kok i Ajla Kadrić.

O svom koreografskom djelu The Edge ravnatelj splitskog Baleta Igor Kirov kaže: „Ples po rubu ispitivanje je sebe samoga, materije od koje smo sazdani, hrabrosti da se sunovratimo u nepoznato… Ples po rubu je dozivanje svoje unutrašnjosti i mjesto na kojem se događaju najvažnije stvari.“ Senzualne plesne duete u posljednjem dijelu triptiha izvode Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Hazuki Tanase, Pavel Aleksandrov, Aaron Kok, Salvatore Cerulli, Ivan Boiko i Remus Dimache a prate ih glazba Vivaldija, Mozarta i Bacha koju uživo izvode pijanistica Irina Smirnova i violinistica Ana Tošić D’Ambra.

 

Baletno ljeto od Rima do Latvije

Triptih Connect samo je jedan u nizu izvedbi Baleta HNK Split. Naime, ansambl je svoje plesno ljeto započeo 14. srpnja u Rimu, izvedbom Sheltering Sea na festivalu Ostia Antica.

Treći dio triptiha ConnectThe Edge – izvest će se i 23. srpnja na Tvrđavi sv. Mihovila kao dio programa prve večeri Šibenskog plesnog festivala.

Balet se 26. i 28. srpnja vraća na Splitsko ljeto: u četvrtak, 26. srpnja Sustipan će biti mjesto četrdesete izvedbe popularnog baleta 5 do 12 Igora Kirova, a u subotu, 28. srpnja Sustipan će ispuniti čarolija bijelog baleta Baletne gala večeri, koja uključuje ulomke klasičnih baletnih naslova kao što su Gusar, Labuđe jezero, Don Quijote, Vragolasta djevojka, Orašar, La Sylphide i Giselle. Već idućeg dana, u nedjelju, 29. srpnja, Balet nastupa u Saloni u sklopu Festivala Heritart koje se odvija i kao dio Splitskog ljeta i Solinskog ljeta.

Početak kolovoza predstavlja vrhunac baletnog Splitskog ljeta. Naime, u četvrtak, 2. kolovoza u 21.30, na Sustipanu će se izvesti premijera diptiha Bernstein pleše u koreografiji Igora Kirova i Maše Kolar, koji će publika imati priliku gledati i 3. i 4. kolovoza u isto vrijeme i na istom mjestu.

Balet HNK Split imat će, 4. kolovoza, svoje predstavnike i na Međunarodnom festivalu baleta u Latviji. Ljetna plesna avantura Baleta HNK Split završava 9. i 10. kolovoza, kad će na Dubrovačkim ljetnim igrama splitski baletni ansambl izvesti Derviš i smrt u koreografiji Igora Kirova.