Jedinstvenih 100 na Dan domovinske zahvalnosti

Jedinstvenih 100 na Dan domovinske zahvalnosti

Jedinstvenih 100 na Dan domovinske zahvalnosti

Jedinstvenih 100 film je koji će, u povodu Dana domovinske zahvalnosti Splitsko ljeto i splitsko Kulturno-umjetničko društvo Jedinstvo prikazati u Ljetnom kinu Bačvice u srijedu 5. kolovoza s početkom u 21:30h. Snimka je to istoimenog spektakularnog slavljeničkog koncerta kojim je Jedinstvo prošle godine u Spaladium areni obilježilo sto godina postojanja.

Proslavu respektabilne godišnjice Jedinstvo je okrunilo 14. prosinca prošle godine svečanim rođendanskim glazbeno-plesnim spektaklom u najvećoj splitskoj dvorani. U dvosatnom programu tada je nastupilo preko 250 izvođača svih plesnih, instrumentalnih i vokalnih generacija društva, uz gostovanje prijatelja društva, Orkestra i Zbora HNK Split pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, solista Miljenka Đurana te članova Glazbe Split. Raznovrsnošću koreografija Jedinstvo je publiku povelo na putovanje čitavom Hrvatskom, repertoarom koji je obuhvatio plesove različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova domovine. Uz repertoar od trinaest koreografija istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora, među kojima su i klasici poput Vrličkog kola ili Prigorskih plesova, prikazano je i nekoliko posve novih, za ovu priliku posebno postavljenih koreografija kao i nekoliko međutočaka. Film o proslavi prvih susjeda, velikih prijatelja i vrijednih suradnika splitskog teatra svoje je prirodno mjesto pronašao u programu Splitskog ljeta.

KUD Jedinstvo je utemeljeno 1919. Godine u Splitu i jedno je od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća unutar KUD-a osnovana je folklorna sekcija iz koje je proistekao današnji ansambl. Društvo okuplja mlade ljude najrazličitijih interesa, područja obrazovanja, ali sa zajedničkim nazivnikom ljubavi prema folkloru. Zahvaljujući kvaliteti svojih nastupa ostvarena su gostovanja na pozornicama brojnih europskih gradova, kao i na pozornicama Sjeverne Amerike, Australije, Afrike i Azije, a u desetljećima minulog rada Jedinstvo je vitrine popunilo trofejima s najvećih svjetskih smotri i festivala folklora. Od mnogobrojnih priznanja i nagrada koje je Jedinstvo osvojilo, neke se s posebnim ponosom ističu. Na Olimpijadi folklora u francuskom Dijonu 1989. godine, folklorni ansambl je osvojio Grand prix publike, a na festivalu u Llangollenu, u Velikoj Britaniji srpnja 1992. godine, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku,po prvi put s ponosom je zavijorena hrvatska zastava na pobjedničkom postolju. Za svoj rad društvo je više puta nagrađivano nagradama grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te Poveljom Republike Hrvatske. Danas KUD broji 400-njak članova organiziranih u folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, školu folklora, školu mandoline i gitare, žensku vokalnu sekciju te klub veterana.