Koncert projekta Lado Electro na 66. Splitskom ljetu

Koncert projekta Lado Electro na 66. Splitskom ljetu

Koncert sastava Lado Electro, projekta fuzije hrvatske tradicijske i suvremene elektroničke glazbe, na programu je 66. Splitskog ljeta drugog festivalskog dana, u srijedu 15. srpnja s početkom u 21 sat na Peristilu.

Koncert projekta Lado Electro na 66. Splitskom ljetu

Lado Electro projekt je koji su osnovali Boris Harfman i Hrvoje Crnić. Harfman je već 23 godine član ansambla Lado, a Crnić je poznatiji kao DJ Boxer. Zajedno djeluju kao DJ duo HR Electro. Oni za DJ pultom na njihovim zajedničkim izvedbama prate live  izvedbu probranih članova popularnih Ladarica, solista i glazbenika Ansambla Lado. U takvoj suradnji s ansamblom narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, jedinim profesionalnim ansamblom te vrste u Hrvatskoj, nastaje sasvim originalan rezultat. Veliki broj vokalnih elemenata već se nalaze na Ladovu repertoaru ili su inspirirane dijelovima nekih koreografija, dok drugi dio čine tradicijski napjevi s kojima se pjevači ranije nisu susretali ali su ih pjevali na način na koji to može izvesti samo Lado.

Plod takve suradnje su dosadašnja dva izdana nosača zvuka LADO Electro, te dvostruki 2.0 Memorabilium koji je objavljen prije dvije godine. Stručna kritika o novom je albumu zapisala: „Harfman i Crnić u svojoj sveobuhvatnosti uspjeli ‘pomiriti’ folklorne izričaje ravničarskog Međimurja i mediteranskog kamenjara i dali albumu odličan prizvuk praiskonske mističnosti ne gubeći na fluidnosti, tj. vješto izbjegavajući sve zamke upadanja u teško razumljive eksperimente, a opet izbjegavajući banalizirane obrasce nekakve jeftine ‘glazbeno-turističke razglednice’. (Zoran Stajčić, magazin Ravno do dna)