Naš ugledni pijanist Marijan Đuzel zbog očekivanog lošeg vremena nastupa na kazališnoj pozornici umjesto u Kaštilcu

Naš ugledni pijanist Marijan Đuzel zbog očekivanog lošeg vremena nastupa na kazališnoj pozornici umjesto u Kaštilcu

Naš ugledni pijanist Marijan Đuzel zbog očekivanog lošeg vremena nastupa na kazališnoj pozornici umjesto u Kaštilcu

Ugledni i nagrađivani hrvatski pijanist Marijan Đuzel svoj će solistički recital na 66. Splitskom ljetu izvesti u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u utorak 4. kolovoza s početkom u 21h. Koncert čije je održavanje bilo najavljeno u Meštrovićevom Kaštilcu bit će izveden na pozornici Kazališta zbog najavljenih vremenskih neprilika.

Marijan Đuzel predstavit će se izvedbom velikih djelâ skladanih za klavir. Naš renomirani pijanist odlučio se za dvije sonate Ludwiga van Beethovena, glazbenog genija čiji je opus revolucionalizirao zapadnu glazbu, odnosno Druga sonata u A-duru i Sonata br. 31 u As-duru, te Poloneza u A-duru i Nocturno u As- duru najvećeg pjesnika klavira Frederica Chopina.

Pijanist Marijan Đuzel (1990) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu Imotskom, gdje je u glazbenoj školi učio klavir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu, klavir u klasi Kosovke Čudine, završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. Studirao je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Dubravke Tomšič, te je bio student Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (klasa Jana Jiračeka von Arnima). Svoja pijanistička znanja usavršio je na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recital u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live) ,  snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena (sonata iz op. 106, “Hammerklavier“), R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa. Laureat je brojnih natjecanja; Zlatko Grgošević, Mladi virtuozi u Zagrebu, Grand Prix Lions kluba Rijeka, EPTA u Osijeku,  Ferdo Livadić u Samoboru i dr. Pobijedio je na  49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu.

Nastupao je  uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Gidsen, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te surađivao s uglednim dirigentima i komornim glazbenicima kao što su Pierre-Andre Valade, Robert Lehrbaumer, Evgenia Epshtein, Veton Marevci, Hari Zlodre, Yves Segers, Koenraad Hofman. Održao je recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Koncerti u Eufrazijani i dr.