Predstavljanje zadnje knjige Duška Kečkemeta večeras u Podrumima

Predstavljanje zadnje knjige Duška Kečkemeta večeras u Podrumima

Predstavljanje zadnje knjige Duška Kečkemeta večeras u Podrumima

Knjiga Utvrde Splita Duška Kečkemeta bit će, u sklopu 66. Splitskog ljeta, predstavljena večeras, 3. kolovoza s početkom u 20:30h u Podrumima Dioklecijanove palače. Riječ je o događaju koji se trebao održati 24. srpnja na Sustipanu, ali je to bilo nemoguće zbog nevremena. Utvrde Splita, posljednja knjiga prof. Duška Kečkemeta, nedavno preminulog neumornog istraživača splitske prošlosti izdana je u sunakladi Muzeja grada Splita i Naklade Bošković. Zbog najave jakog vjetra i mogućih pljuskova u večernjim satima, promocija će se, umjesto na Sustipanu, održati u Podrumima Dioklecijanove palače uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Preporučeno vrijeme dolaska na promociju je pola sata ranije - 20.00 sati.

 „Knjiga Utvrde Splita na jednom mjestu predstavlja presjek dugogodišnjih istraživanja Duška Kečkemeta o obrani Splita od antičkih dana do sredine 20. stoljeća. Autorovo znanje i bogata dokumentacija jamac su vrsnoće knjige koja na jednome mjestu pregledno pruža cjelovitu povijest splitskih utvrda. Osim toga, zbog raznovrsnosti podataka koje donosi, knjiga je zanimljiva ne samo povjesničarima nego i povjesničarima umjetnosti, arhitektima, konzervatorima, kao i proučavateljima povijesti ratovanja.“ zapisao je u recenziji prof. Arsen Duplančić koji će knjigu predstaviti, uz prof., dr. sc. Josipa Belamarića, dr. sc. Marijana Čipčića i Zorana Boškovića. Na početku predstavljanja pozdravne će riječi uputiti riječi ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, intendant HNK Split i ravnatelj Splitskog ljeta Srećko Šestan, te splitski gradonačelnik  Andro Krstulović Opara. Moderatorica će biti  Branka Teklić dok će u umjetničkom dijelu programa s prigodnim recitalnim izvedbama nastupiti Zorana Kačić Čatipović i Luka Čerjan, glumci HNK Split.

Premda nije doživio tisak svog posljednjeg monumentalnog izdanja, autor  nas je napustio spokojan uz spoznaju da će knjiga Utvrde Splita uskoro ugledati svjetlo dana. Rođen u Supetru na Braču 1923. Duško Kečkemet je gimnaziju završio u Splitu, a diplomirao povijest umjetnosti i kultura s klasičnom arheologijom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Između ostalog,  bio je kustos, a kasnije, od 1950 – 1979. ravnatelj novoosnovanog Muzeja grada Splita. Uporno i detaljno je fotografirao i dokumentirao stari Split, kulturna i druga zbivanja u gradu, skupljao slike, grafike, stare razglednice, arhivske i objavljene tekstove o Splitu, plakate i kazališne programe. Njegova izuzetno bogata bibliografija obuhvaća oko 50 knjiga, 150 znanstvenih radova i 1000 popularnoznanstvenih radova, enciklopedijskih napisa, likovnih kataloga i prikaza izložaba.

Uoči i nakon predstavljanja bit će otvorena knjiga sjećanja na Duška Kečkemeta u kojoj će biti moguće iskazati poštovanje i zahvalnost na golemom bibliografskom opusu i cjelokupnom životnom djelu kojeg je ostavio u nasljeđe svom gradu. Knjigu Utvrde Splita na predstavljanju će se moći kupiti kupiti po prigodnoj cijeni.