en-UShr-HR

Pretprogram 66. Splitskog ljeta premijerne i reprizne predstave u vlastitoj produkciji

Pretprogram 66. Splitskog ljeta premijerne i reprizne predstave u vlastitoj produkciji

Premijerni naslovi

OPERA

Pietro Mascagni CAVALLERIA RUSTICANA

Premijera: Peristil, 14. srpnja / reprizna izvedba 16. srpnja

Dirigent Ivo Lipanović, redateljica Jelena Bosančić

Na otvorenju 66. Splitskog ljeta jedinstvena peristilska operna pozornica ugostit će sicilijansku priču o ljubavi, izdaji i osveti. Cavalleria rusticana jednočinska je opera Pietra Mascagnija, djelo koje je začelo operni verizam, pravac obilježen melodramatskim, često nasilnim zapletima čiji likovi dolaze iz svakodnevnog života. Od spektakularne rimske praizvedbe 1890. Cavalleria rusticana nezaoblazna je na repertoaru svjetskih opernih kuća a njena iznimna popularnost ostavila je traga i u popularnoj kulturi pa su njeni glazbeni motivi korišteni obilježili i holivudske uspješnice kao što su filmovi Razjareni bik i Kum III.

DRAMA

Ivo Brešan ARHEOLOŠKA ISKAPANJA KOD SELA DILJ

koprodukcija HNK Split i HNK Šibenik

Premijera: Sustipan, 24. srpnja / reprizne izvedbe 25, 26. i 27. srpnja

Redatelj Vinko Brešan

Arheološka iskapanja kod sela Dilj, taj groteskni misterij u tri dijela, kako ga je sam autor žanrovski odredio, donosi nam čitavu plejadu živopisnih likova  i različitih zapleta.
Kao polazište za svoj «obračun» s karakternim manama vlastitih junaka, metatekst prema kojemu ispisuje svoje originalno djelo smješteno na istom mjestu - u selu Dilj, ali u dva različita vremena: starogrčko vrijeme i u vlastiti suvremeni trenutak, Ivo Brešan odabire Platonovu Državu. Fabula se na taj način strukturalno udvostručuje, dvije analogne radnje teku paralelno, ogledaju se jedna u drugoj i na taj način ona izrasta iz konkretnog i dobiva opće značenje. Ipak, ta groteskna tragedija, na žalost i nesreću ovoga vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put i do današnjega gledatelja. Naime, priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenima iza političke frazeologije trenutka razotkriva glupost totalitarističkih režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom demokrature.

Nastala u produkciji sa šibenskim HNK, predstava će godinu dana nakon izvedbi na mitskom splitskom Sustipanu biti izvedena i u Danilu, arheološkom dragulju u šibenskom zaleđu.

Elvis Bošnjak USIDRENE

koprodukcija HNK Split, HNK Zadar, GDK Gavella

Premijera: HNK Split 9. kolovoza / reprizna izvedba 10. kolovoza

Redateljica Anastasija Jankovska

U drami Usidrene, posljednjem dijelu Dalmatinske trilogije, Elvis Bošnjak vodi nas, nakon Dalmatinske zagore (Nosi nas rijeka) i Splita (Kašeta brokava), na jedan srednjodalmatinski otok. Uvijek na rubu vremena, zabavljeni preživljavanjem, nemilosrdno šibani zbivanjima koja ih se ne tiču, odlascima najmilijih i dolascima nemilih, naši otoci preživjeli su brojne epske rastanke i susrete.Za svoju dramu Bošnjak bira šezdesete godine prošlog stoljeća i vrijeme povratka muževa i očeva iz prekomorskih zemalja. Nakon četrdesetak godina vraćaju se izmoreni starci u dom koji je stran njima i u kojemu su oni stranci. Vraćaju se djeci koju ne poznaju, ženama koje su mlade ostavili, posteljama koje su se naginjale desetljećima na jednu stranu. I dok većina žena s radošću, ili tek trpežljivo, odgrće pokrivače, Jakovica, junakinja drame Usidrene, dočekuje svoga muža Antonia kao udovica i ne pušta ga u svoju sobu. Ovaj drevni svijet, koji je postojao od vremena kad su naši preci polagali prvi kamen za gradnju kuće, u ovo naše vrijeme zauvijek nestaje.  Još samo dvadesetak godina i nestatće živo sjećanje na njega. U njegovom tihom sutonu, drama Usidrene posveta je neizmjernoj patnji, ljubavi i snazi na putovanju dugom više od tisuću godina.

BALET

Daniel Cardoso CORRER O FADO
(glazba Amalia Rodrigues, Mario Pacheco, Marisa, Mafalda Arnault, Joanna Melo i Katia Guerreiro...)

Premijera: Sustipan, 13. kolovoza / reprizna izvedba 14. kolovoza

Koreograf: Daniel Cardoso

Fado je najreprezentativnija forma izražaanja u portugalskoj tradicionalnoj kulturi. Sam naziv označava sudbinu, onu fatalnu, koju bismo u našem jeziku najtočnije preveli kao „kob“. Portugalski koreograf Daniel Cardoso, školovan između ostalog i u glasovitoj Martha Graham školi suvremenog plesa, svojom plesnom predstavom ispunjenoj suptilnim pokretima, iznimnom ljepotom, nenadmašnom osjetljivošću i prividnom lakoćom demistificira nostalgične i melankolične konotacije ovog danas globalno popularnog glazbenog pravca.

Nakon diplome u multidisciplinarnom plesu na Nacionalnom konzervatoriju u Lisabonu, Cardoso odlazi u Sjedinjene Države gdje se, osim u školi Martha Graham, usavšava i u njujorškoj Joffrey Ballet School. Bio je solist u  plesnoj trupi Marthe Graham i drugim uglednim trupama suvremenog plesa u SAD. Kao solo-plesač plesao je u baletima koreografa kao što su Martha Graham, Peter Schaufuss, Robert Wilson, Maurice Béjart Donald Byrd, Susan Stroman, Barbara Griggi Steve rooks, Kenneth Topping, Ginger Thatcher, Pearl Lang, Terry Weikel Giuseppe Frigeni, Thaddeus Davis, Richard Move, Jonathan Hollander, Steven Pier. U Portugalu 2005. osniva vlastitu plesnu trupu Quorum. Njegov koreografski rad dobiva najbolje recenzije u svjetskom tisku. Koreografirao je 31 naslov za Quorum balet, baletne škole Petar Schaufuss (Danska), Vaganova Akademija ruskog Kirov baleta, a u Portugalu za CEDECE Dance Company, Companhia de Danca de Almada, Nacionalni konzervatorij u Lisabonu, Nacionalni konzervatorij Madeira.

 

Reprizni naslovi

OPERA

Giuseppe Verdi AIDA
Dirigent Hari Zlodre, redatelj Dražen Siriščević
Peristil, 21. i 23.srpnja

Giuseppe Verdi NABUCCO
Dirigent Jure Bučević, redatelji Georgij Paro i Jelena Bosančić
Peristil, 28. i 30.srpnja

Jakov Gotovac ERO S ONOGA SVIJETA
Vrlika, 1.kolovoza
Dirigent Hari Zlodre, redatelj Krešimir Dolenčić

G.Puccini TURANDOT
Galerija Meštrović 8. i 10. kolovoza
Dirigent Ivo Lipanović, redatelj Ozren Prohić

DRAMA

Ivan Kovačić SMIJ I SUZE STAREGA SPLITA
Sustipan, 15. i 16. srpnja
Redatelj Goran Golovko

Albert Camus / Jean Racine KALIGULA / BRITANIK
Galerija Meštrović 31. srpnja i 1. kolovoza

Raspored

Theme picker