Novosti / Ostalo Objavljeno: 6.7.2016.

Atraktivne premijere i gostujući hit naslovi na 62. splitskom ljetu

Atraktivne premijere i gostujući hit naslovi na 62. splitskom ljetu

Festivalska zastava 62. splitskog ljeta bit će podignuta 14. srpnja u Galeriji Meštrović nakon čega će, kao prvu festivalsku izvedbu, Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta premijerno izvesti Puccinijevu Turandot. Tako će, po tradiciji, opernom premijerom započeti još jedan splitski ljetni festival kazališta na kojem će sve do 14. kolovoza na četrnaest ambijentalnih pozornica domaći i gostujući ansambli prikazati 38 opernih, dramskih, koncertnih i baletnih izvedbi, a bit će postavljene i tri izložbe. Splitsko ljeto održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, a u organizaciji i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Festivalski će ansambli izvesti će četiri premijerna naslova. Opera Turandot  nakon gotovo šest desetljeća ponovno će zaživjeti u monumentalnoj Galeriji Meštrović kao idealnom okruženju za posljednju Puccinijevu operu i jednu od vječnih njegovih tema, onu o neustrašivoj potrazi  za puninom ljubavi. Solistima, Zborom i Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Ozren Prohić. U naslovnoj ulozi izmjenjivat će se sopraniostice Cvetelina Vasileva i Dimitrinka Rajčeva.

Buža Živka Jeličića, prava mediteranska studija karaktera i odnosa, prva je je od dviju dramskih premijera Ljeta.  Redatelj Zoran Mužić s glumcima Joškom Ševom, Snježanom Sinovčić-Šiškov, Trpimirom Jurkićem i Ksenijom Prohaskom donijet će u Severovu ulicu poznate situacije i ljekoviti smijeh prepoznavanja vlastitih slabosti. Premijera Buže planirana je za 19. srpnja.

Baletna premijera rezervirana je za makedonskog, ali gotovo domaćeg splitskog koreografa Igora Kirova koji se zapitao o tome što tražimo i za čim žudimo kad žudimo za kretanjem. Balet Na putu na Goldbergove varijacije J. S. Bacha Kirovljev je povratak klasičnoj glazbi, ali s autorskim nemirom svojstvenim vremenu današnjem, vremenu pitanja bez odgovora. Na čarobnom Sustipanu, već provjerenoj baletnoj pozornici Na putu će premijerno biti izveden 4. kolovoza.

U godini 400-te obljetnice smrti Williama Shakespearea, 62.splitsko ljeto počastit će svoju publiku još jednom punokrvnom dramskom premijerom  - Mletački trgovac u režiji Aleksandra Ogarjova , jednoga od omiljenih splitskih gostujućih redatelja, te s Ozrenom Grabarićem kao Shylockom i Elvisom Bošnjakom kao Antonijem, smjestit će se na samoj obali, na prostoru Oceanografskog instituta., a premijera je planirana za 10. kolovoza.

U 32 festivalska dana, Splićani i gosti moći će odabrati svoje favorite između 28 različitih naslova. Od tri opere, uz premijernu Turandot, na rasporedu su se našle nezaobilazna Verdijeva Aida na Peristilu , pod ravnanjem Giuseppea Acquavive i u režiji Dražena Siriščevića, te najpoznatija i najomiljenija domaća opera, Gotovčev Ero s onoga svijeta koji splitski ansambl već po tradiciji izvodi na njenoj „izvornoj lokaciji“ pokraj Česme u Vrlici.

Dramski program obiluje atraktivnim gostovanjima, poput predstave Crveno Teatra Exit u režiji Matka Raguža,  Molièreovog Tartuffea u režiji Vita Taufera koje donosi Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice i monodrame Teatra Rugantino Život je čudo koju je Ivica Ivanišević pisao za pokojnog velikana hrvatskog glumišta Ivicu Vidovića. Dva zanimljiva koncepta – Hoerspiel- mala igra za slušanje (i gledanje) u produkciji Multimedijalne kolibe koji potpisuje Pavlica Bajsić Brazzoduro, a koji se poigrava radijem kao medijem, te nagrađivani autorski projekt skladatelja Marjana Nećaka Dnevnik jednog luđaka nastao prema Gogoljevom predlošku u produkciji Moving Music Theatre - donijet će dašak drugačijeg teatra u Meštrovićev Kaštilac. A oni koji vole pučki teatar neće propustiti Laživca, adaptaciju Goldonijeve komedije u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i režiji Zorana Mužića.  Jedno reprizno domaće ostvarenje, Smij i suze starega Splita u režiji Gorana Golovka, ne treba posebno predstavljati jer je riječ o predstavi koja na Sustipanu već pet godina osvaja srca splitske festivalske publike, dok će Joyceovu Molly Bloom u Dioklecijanovim podrumima izvesti dvije mlade splitske glumice, Katarina Romac i Monika Vuco.

Sustipan će ponovno biti stalna baletna pozornica:  dva poznata naslova splitskog teatra – 5 do 12 Igora Kirova te dvije koreografije From Side to Side/ Romeo i Julija, bit će upotpunjena gostovanjem Zagrebačkog plesnog ansambla s predstavom Anything cijenjenog španjolskog koreografa Daniela Abreua.

Koncerti u intimnom prostoru Meštrovićevog Kaštilca, poput izvedbi talijanskog klarinetista Giampiera Sobrina i pijanista Roberta Morettija koji su prošle godine oduševili i dubrovačku festivalsku publiku, Zagrebačkog kvarteta, institucije komorne glazbe ili solističkog recitala jednoga od najznačajnijih hrvatskih mladih glazbenika, gitarista Srđana Bulata, bit će mamac za sve ljubitelje klasične glazbe. Ansambl Acoustic project predstavit će se repertoarom inspiriranim elementima foklora u klasičnoj glazbi, a na rasporedu su i nastupi Papandopulo kvarteta – grupe izvrsnih saksofonista, Splitskog gudačkog kvarteta te Varaždinskog kvarteta koji će svojim interpretacijama rock i pop standarda zasigurno zainteresirati i širu glazbenu publiku.

Izložbeni program Splitskoga ljeta otvara monografska izložba Đure Sedera u Palači Milesi u organizaciji Galerije Kula. U sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića od 27. srpnja u Galeriji Meštrović izlagat će kipar Kažimir Hraste, a dva dana kasnije u Galeriji fotografije u Marmontovoj otvara se i izložba fotografija Lupinizam svjetski proslavljenoga Stephana Lupina . 

Najveća umjetnička dostignuća glazbenog i dramskog segmenta Festivala i ove će godine biti nagrađena nagradama Judita čiji je pokrovitelj glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta, dnevni list Slobodna Dalmacija.