Anything
Balet
Daniel Abreu

Anything

Autor Daniel Abreu, španjolski plesač i koreograf, predstavu Zagrebačkoga plesnog ansambla objašnjava kao niz slika iz života: tijela šest plesača prikazuju život sam, njegove stvarne i manje stvarne aspekte. Gostovanje je realizirano u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske

Anything

Daniel Abreu, po mišljenju stručnjaka jedan od najzanimljivijih španjolskih koreografa i plesača, realizirao je predstavu Anything sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, dok je gostovanje na Splitskom ljetu realizirano zahvaljujući Plesnoj mreži Hrvatske. Djelo je premijerno izvedeno 2013. godine te je otada ZPA nastupio s predstavom desetak puta, na festivalima i u kazalištima u Sloveniji (Španski borci), u Poljskoj (Zawirowania Dance Festival), te u sklopu festivala u zemlji (Dani suvremenog plesa, Varaždin; Karlovac Dance Festival 004, 16. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat).

Autor predstavu objašnjava kao niz slika iz života – tijela šest plesača prikazuju život sam, njegove stvarne i manje stvarne aspekte: „Ovo je ples živih tijela u praznom prostoru. Radnja počinje u unutrašnjem svijetu mlade žene. Počinje sa ženom jer, premda ne sama, jedino ona može dati život, ljudski život. Završava s muškarcem jer, premda sâm, nije jedini koji će umrijeti. Između to dvoje može se dogoditi bilo što (eng. anything) – ljubav, sreća, razdvajanje i zajedništvo kao kontrapunkt praznini ovoga svijeta. Penje se do visina na visokim potpeticama i pada do zmijskog gmizanja kroz geste, tikove, zagrljaje, potrebe za davanjem i primanjem ljubavi, i kroz borbu. To je svijet koji izravno odgovara na ono što vidiš i čuješ. Odatle putuje do mjesta koja bi mogla pripadati snovima“.

 

Cijena ulaznice: 100 i 120 kn

Autorski tim 

Koreograf: Daniel Abreu
Odabir kostima Kristina Jakovac Bangoura
Glazba Departure, Peter Broderick and Machinefabriek, Journey 3, Max Richter
Dizajner rasvjete Aleksandar Čavlek
Producentica Petra Glad
Produkcija Zagrebački plesni ansambl
Ko-produkcija Zagrebačko kazalište mladih

Izvođači

Plesači Petra Chelfi
  Aleksandra Mišić
  Martina Nevistić
  Petra Valentić
  Ognjen Vučinić
  Nika Lilek