Crveno
Drama
John Logan

Crveno

Crveno je djelo dramatičara i scenarista  Johna Logana, poznatijega po scenarijima za hollywoodske blockbustere poput „Avijatičara“ i „Gladijatora“.  Za ulogu Kena, Filip Križan je dobio Nagradu hrvatskog glumišta 2015. za najbolju sporednu mušku ulogu

Crveno

S premijernom izvedbom u siječnju 2015., Crveno Teatra EXIT u režiji Matka Raguža drama je Johna Logana, autora poznatijega po scenarijima za neke od hollywoodskih blockbustera poput „Avijatičara“ i „Gladijatora“.  Crveno je priča bazirana na istinitom događaju i znamenitoj narudžbi serije murala za korporaciju Seagram od velikog američkog slikara Marka Rothka. U imaginaciji Johna Logana, a na osnovu tog znamenitog događaja, ova drama postaje i kritika potrošačkog društva i vrhunska intelektualna rasprava o stvaranju, o sumnjama o umjetnosti u vremenu i prostoru nastajanja, o prijateljstvu... Umjetničke i životne dvojbe središnjeg lika drame prikazane su kroz suodnos sa svojim, u početku plašljivim i pokornim asistentom Kenom. Kroz sukob dvaju protagonista, lucidnog, ali taštog i nesigurnog umjetnika na vrhuncu karijere (koji već vidi njen zalaz) te oslobođenog pripadnika sljedeće generacije koji prepoznaje znakove novoga umjetničkog doba, prelamaju se osobne drame i propituje mogućnost promjene u ljudima.

Za ulogu Kena, Filip Križan je dobio Nagradu hrvatskog glumišta 2015. za najbolju sporednu mušku ulogu

„Drama dostiže svoj emocionalni klimaks u trenutku kad se stari Rothko i njegov skromni slikarski pomoćnik Ken istinski počnu brinuti jedan za drugoga, u čemu je Siniša Popović odigrao deset uistinu potresnih minuta... Kena igra briljantni Filip Križan, zahvaljujući komu Crveno nadilazi komercijalno kazalište i postaje važan naslov na EXIT-ovu repertoaru...“ (Nataša Govedić, Novi list)

 

„Dramski tekst nepretenciozno gradi dinamiku na suprotstavljenim stajalištima. Spoj iskusnoga Siniše Popovića i mladoga Filipa Križana pokazao se uspješnim jer im tijekom čitave izvedbe vjerujete. S ovom je ulogom Popović pokazao kako izvan matičnoga ansambla slobodnije i uživljenije igra, a Križan je dokazao ozbiljnost i sugestivnost“.  (Anđela Vidović, Arteist)

 

Cijena ulaznice: 100 kn

Autorski tim

Režija Matko Raguž
Slike po Rothku Zlatan Vrkljan i Ivan Marković
Prevoditelj Filip Krenus
Scenografija Matko Raguž i Zlatan Vrkljan
Kostimografija Anamarija Filipović Srhoj
Oblikovatelj i majstor rasvjete Dragan Micić
Oblikovatelj i majstor tona Ivan Biondić
Produkcija Teatar EXIT

Uloge

Mark Rothko Siniša Popović
Ken Filip Križan