Tartuffe
Drama
Jean Baptiste Poquelin Molière

Tartuffe

Uprizorenje klasičnog teksta velikog komediografa u novom prijevodu Primoža Viteza, a u režiji Vita Taufera, nastojat će smjestiti priče u kontekst suvremenog doba i nesnosne lakoće manipuliranja s kojom se suočavamo u svakodnevnom postojanju (Predstava se izvodi s titlovima na hrvatskom.)

Tartuffe

Uprizorenje klasičnog teksta velikog komediografa u novom prijevodu Primoža Viteza, a u režiji Vita Taufera, koji je u SNG Nova Gorica režirao čitav niz uspješnih predstava, nastojat će smjestiti priče u kontekst suvremenog doba i nesnosne lakoće manipuliranja s kojom se suočavamo u svakodnevnom postojanju.

Orgon, glavni tragikomični lik komada glava je bogate građanske obitelji u kojoj blazirana mladež ide svojim sentimentalnim putem, a on nije dorastao zamršenoj međugeneracijskoj situaciji.  Jedne nedjelje tako u crkvi sreće navodno osiromašenog seoskog plemića koji ga osvoji svojom moralnom principijelnošću. Plemić se zove Tartuffe i bez prebijene je pare, pa mu zbog toga Orgon ponudi krov nad glavom i materijalni komfor, a Tartuffe će zauzvrat svojom kršćanskom strogošću nadzirati moralne standarde i ponašanje u kući. Orgon i njegova ostarjela majka, madame Pernelle, imaju slijepo povjerenje u Tartuffeov autoritet, dok svi ostali članovi rodbine odmah naslućuju da je u njegovom izgaranju nešto proračunato. Stvari odlaze jako daleko:  izgleda da će Orgon dati svoju kćer Tartuffeu za ženu, dok podli gost pohotno obilazi oko žene svog domaćina, Elmire. Kad se to otkrije i kad se čak i Orgonu otvore oči, već je prekasno, jer je u međuvremenu pripisao sav svoj imetak Tartuffeu. Bogomoljac ima sve adute u svojim rukama i sudbina obitelji prepuštena mu je na milost i nemilost. 

 Vito Taufer, redatelj novogoričkoga uprizorenja, Moliereovo je djelo čitao kao psihološki triler: „Riječ je o izrazitoj psihološkoj analizi odnosa samih karaktera, u čemu se krije komedija karaktera. Stoga smo je i odlučili produbiti i nastojati pročitati u okviru psihologije kako je danas razumijemo. Jer danas živimo u izopačenom vremenu u kojem su vrijednosti izokrenute i vladaju lažne vrijednosti. Današnji svijet sve teže razabire istinu i laž, granica je nestala. I u takvoj močvari na scenu izlaze manipulatori koji operiraju s poluistinama i još više drže svijet u potpunom besmislu. To je ono što ogoljujemo kroz Moliereov psihološki triler“.

"Vito Taufer je Tartuffea napravio kao žanrovski hibrid između komedije, horora i fantastične pripovjetke.  Iz blistavog prijevoda i teksta, redateljskih dosjetki i glumačke izvedbe izvire komičnost, iz skladnosti svih elemenata postavljanja na scenu, aktualnosti i diskretne glume horor, a iz završnog raspleta fantastična bajka o pravdi. Sve sa sretnim završetkom i s glumačkim bravurama. Osim spomenutih Radoša Bolčine, Helene Peršuh i Gojmira Lešnjaka-Gojca u Tartuffeu još glume Teja Glažar kao drečava gospođa Pernelle, Iztok Mlakar kao Cleante te drugi članovi goričkog ansambla. Obećavajući je nastup Nejca Cijana Garlattinija kao Valera i Urške Taufer kao neutješne Marijane. Ovacije gledateljstva kao temperamentna služavka Dorina požnjela je Ana Facchini".

Ana Bajda, Primorske novice, 17. ožujka 2015. 

 

Cijena ulaznica: 100 kn

Autorski tim

Redatelj Vito Taufer
Prevoditelj, autor adaptacije teksta i dramaturg:  Primož Vitez
Scenografija Matej Stupica
Kostimografija Barbara Stupica
Glazba Aleksandar Pešut Shatzi
Oblikovanje svjetla Samo Oblokar
Asistentica redatelja Tatjana Peršuh

Uloge

Gospođa Pernelle, Orgonova majka   Teja Glažar
Orgon, Elmirin muž Gojmir Lešnjak - Gojc 
Elmira, Orgonova žena   Helena Peršuh
Damis, Orgonov sin  Peter Harl
Marijana, Orgonova kći i Valerova zaručnica Urška Taufer 
Valer, Marijanin zaručnik   Nejc Cijan Garlatti
Cleante, Orgonov šogor  Iztok Mlakar
Tartuffe, licemjer Radoš Bolčina
Dorina, Marijanina sobarica  Ana Facchini
Gospodin Loyal, činovnik   Žiga Udir
Lovro, Tartuffov sluga   Andrej Zalesjak
Flipota Loquillo (vlasnik psa Eduardo Ley)
Nastupaju i  Dean Petrovič, Bogdan Repič