Mletački trgovac
Drama
William Shakespeare

Mletački trgovac

Premda ga mnogi smatraju redateljskim čarobnjakom, Aleksandar Ogarjov u Mletačkom trgovcu sigurno neće ponuditi ni jedno gotovo rješenje, ali zato zacijelo hoće lepezu duhovno-scenskih izazova u koje je ne samo upregnut cio dramski ansambl HNK Split, nego su još i dvije glavne uloge, Židova Shylocka i trgovca Antonija, povjerene Ozrenu Grabariću i Elvisu Bošnjaku...

Mletački trgovac

Radnja Mletačkog trgovca događa se u svijetu zasićenom trgovinom i novcem, svijetu mletačkog 16. stoljeća koji izgleda kao da će svakoga časa propasti ili barem uništiti brojne ljudske sudbine. No, kako je taj svijet to čvršći što više ljudskih sudbina uništava ili prijeti da će uništiti, što nam je drugo činiti nego opisivati naše trajne, pa dakle i današnje muke zemaljske.

Jer, svejedno je posuđujemo li -  kao Bassanio koji želi Porziju - za vjenčanje, za kupnju stana ili zdravlja, ili za povrat dugova  koje smo već skrivili. Svaki smo put iznova pred istim zidom: “Kolika je snaga novca, tolika je moja snaga...“ I pred takvim smo zidom sve dok ne odlučimo suprotstaviti mu se, pa i razbiti ga. A to hoćemo li biti nagrađeni s još više novca ili svijetom koji bi financijsku koprenu već jednom trebao skinuti s očiju, to je već priča za Trgovca u svakome od nas.

Premda ga mnogi smatraju redateljskim čarobnjakom, Aleksandar Ogarjov u Mletačkom trgovcu sigurno neće ponuditi ni jedno gotovo rješenje, ali zato zacijelo hoće lepezu duhovno-scenskih izazova u koje je ne samo upregnut cio dramski ansambl HNK Split, nego su još i dvije glavne uloge, Židova Shylocka i trgovca Antonija, povjerene Ozrenu Grabariću i Elvisu Bošnjaku...

SUD – PRAVDA - APSURD

Svijet shakespearovske Venecije raznovrstan je i slojevit. On kao u krugovima zahvaća i razmatra odnose između spolova, potom obiteljske, a onda i šire društvene odnose. Kako su svi ti odnosi izrazito često i konfliktni, to je i sudnica čestim mjestom njihova rasplitanja. No, pravo je pitanje tragedije što je zapravo sudnica, što sudište, a što  ljudski sud?
Sva obličja pravednosti, u koje se sud pokušava odjenuti, redovito mu ne pomažu dosegnuti pravednost. Sve relativnosti zakonâ, njihova razumijevanja i manipuliranja njima, uzrokuju da su prizori suda kod Shakespeara zapravo prizori teatra apsurda.
Naravno, prije, za vrijeme i poslije suda, cijelo to ljudsko vašarište, prepuno je izvanrednih dijaloga, istančanog humora i razotkrivajućeg gnjeva, no dva se lika – Shylock i Porzia - ipak opiru toj usisavajućoj  spirali apsurda. Oba ta bića nose u sebi potencijal apsolutnog razumijevanja: i vjernosti, i ljubavi.

 A. A. Ogarjov

 

Cijena ulaznica

Premijera: 120 i 150 kn

Ostale izvedbe: 100 i 120 kn

NAPOMENA:Kako bi Vam omogućili siguran i efikasan pristup lokaciji predstave „Mletački trgovac“ na Oceanografskom institutu, organiziran je prijevoz autobusom sa polazištem ispred HNK Split u 20:15. Budući da je u park-šumi Marjan zabranjen promet motornim vozilima, pristup automobilom do samoga Oceanografskog instituta neće biti moguć, a svi osobni automobili bit će zaustavljeni na južnoj rampi park-šume Marjan

Autorski tim

Redatelj Aleksandar Ogarjov
Kostimograf i scenograf Vera Martinova
Scenska glazba Marjan Nećak
Scenski pokret Anastazija Boiko
Oblikovanje svjetla Srđan Barbarić
Oblikovanje zvuka Petar Ivanišević

Izvođači

Mletački dužd Nenad Srdelić
Knez Aragonski, Porzijin prosac Bojan Brajčić
Knez Marokanski, Porzijin prosac Ivan Baranović
Antonio, mletački trgovac Elvis Bošnjak
Bassanio, njegov prijatelj, Porzijin prosac Goran Marković
Graziano, Bassaniev prijatelj Marjan Nejašmić Banić
Salerio,Bassaniev prijatelj Pere Eranović
Lorenzo, zaljubljen u Gessicu Marko Petrić
Shylock, Židov Ozren Grabarić
Tubal, Židov, njegov prijatelj Josip Zovko
Lancelotto Gobbo, lakrdijaš,Shylockov sluga  Stipe Radoja
Stari Gobbo, Lancillottov otac Mirko Kraljev
Baltasar, Porzijin sluga Duje Grubišić
Stefano, Porzijin sluga Franjo Đaković
Porzia, nasljednica iz Belmontea Anastasija Jankovska
Nerissa, njezina dvorkinja-družbenica Andrea Mladinić
Gessica, Shylockova kći Petra Kovačić
Jazz pjevačica Zorana Kačić Čatipović
Klavirist Marin Limić
Cello Petra Benzon
Truba Adam Gvozdenović