Papandopulo kvartet
Koncert

Papandopulo kvartet

Da je Papandopulo kvartet - grupa izvrsnih i višestruko nagrađivanih hrvatskih saksofonista koja djeluje u istom sastavu još od 2000-te godine -  pogodio savršenu mjeru između vrhunske glazbeničke vještine i opuštenosti, karaktera i popularnosti, najbolje svjedoči činjenica da je njihov prvi album, objavljen 2013. godine, već nekoliko godina najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. 

Papandopulo kvartet

Ranije poznat pod nazivom  New sax quartet, Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista - Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji zajedno nastupaju još od studija. Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu, Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Splitsko ljeto, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Dani nove glazbe u Splitu i Festival hrvatske glazbe u Beču te na koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu i drugim gradovima, a njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike.
Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Mirele Ivičević, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Dubravka Palanovića, Tene Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka i drugih. Surađuju sa Zagrebačkim kvartetom saksofona, pijanistom Ivanom Batošem, čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean Yves Fourmeau, Lars Mlekusch te Amstel quartet.
Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu, Splitu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona, a nedavno je izišao i njihov drugi album „Per Quattro“.
„Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost. Temelji, koji pokazuju njihovu individualnu vještinu, koja u suptilnoj međusobnoj neverbalnoj komunikaciji prerasta u umjetničko/stvaralački čin na pozornici“.
(Mirta Špoljarić, SB Plus)
 

Program:                                        
1) György Ligeti (arr. Gordan Tudor): Šest bagatela
Allegro con spirito
Rubato. Lamentoso
Allegro grazioso
Presto ruvido
 Adagio. Mesto (Béla Bartók in memoriam)
 Molto vivace. Capriccioso

2) Boris Papandopulo (arr I. Batoš): Pet studija
 Con brio
 Andante con moto
 Allegro vivace
 Tempo di Tango
 Vivacisimo
3) Margareta Ferek Petrić: Melankolija gegen Rakija
4) Philippe Geiss: Patchwork 
5) George Gershwin (arr. J. van der Linden): Rhapsody in Blue

 

Cijena ulaznica: 60 i 80 kn

Izvođači

Sopran saksofon Nikola Fabijanić
Alt saksofon Gordan Tudor
Tenor saksofon Goran Jurković
Bariton saksofon Tomislav Žužak