Newsi detail SLJ64

Balet HNK Split na festivalu u Italiji

Balet HNK Split na festivalu u Italiji

Izvedbom predstave Zaštitničko more Igora Kirova Balet HNK Split gostovat će u teatru na otvorenom u antičkom lokalitetu Ostia Antica u Italiji. Predstava će se održati 13. srpnja, dan prije početka 64. Splitskog ljeta u sklopu Heritart festivala. „U ovoj godini koja je proglašena europskom godinom kulturne baštine vraćamo se antici i pučkom kazalištu“ kaže ravnatelj Splitskog ljeta Goran Golovko. Heritart festival, sufinanciran od programa Europske unije Kreativna Europa, novi je projekt koji se bavi promocijom kulturne baštine i revitalizacijom baštinskih lokaliteta.

Balet HNK Split na festivalu u Italiji

Zaštitničko more, plesna je predstava sastavljena od tri kraća uradka If I Can, Between us i From side to side u kojima plešu Nikita Zdravković, Aaron Kok, Ajla Kadrić, Salvatore Ceruli i Jaclyn Ann Higgins. Predstava suvremenog plesnog izraza na temu Mediterana ispisana je prepoznatljivim dinamičnim i uzbudljivim scenskim rukopisom nagrađivanog plesača, koreografa  i ravnatelja baleta HNK Split Igora Kirova, a autori glazbesu Balanescu Quartet i Alva Noto.

Nevjerojatna dinamika, snažne scenske slike i detaljno razrađene plesne sekvence; sve su to elementi kojima nas Kirov odvodi na emocionalno putovanje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kroz plesne amplitude u izvedbi pet plesača i plesačica različitih kulturnih nasljeđa Kirov želi pokazati ono što nas povezuje – jezik pokreta, plesa i glazbe univerzalno je sredstvo komunikacije i razumijevanja, a simbol mora postaje mjesto susreta, duhovnog prepoznavanja, zajedničkog povijesnog i kulturnog habitata. Predstava nas poziva da odbacimo predrasude, slavimo različitosti i prepoznajemo sve ono što nas povezuje na emotivnoj i ljudskoj razini. Čarobni lokalitet rimskog amfiteatra iz 2. st. n. e. u Ostia Antica nije slučajan izbor. Time se skreće pozornost na bogatu kulturnu baštinu ovih prostora te nas upućuje da smo to nasljeđe dužni čuvati i oplemenjivati.

Koristeći Mediteran kao svojevrsni „melting pot“, Heritart donosi publici novu perspektivu zajedničke kulturne baštine i stvara međunarodnu mrežu znanja i suradnje u kojem se sastaju različite ideje, nacije i kulture povezujući talijanske, rumunjske i hrvatske stručnjake na području kulturnog menadžmenta, produkcije i istraživanja.

Na istom mjestu sljedećeg dana, 14. srpnja talijanska trupa Daniele Cipriani Entertainment izvest će plesnu predstavu Mediterraneo suite čiji su autrori Daniele Cipriani i Stefania Di Cosma.

HNK Split i Daniele Cipriani Entertainment isti će program izvesti 29. i 30. srpnja u amfiteatru antičke Salone u sklopu 64. Splitskog ljeta i Solinskog