Novosti detalj SLJ64

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, najbolja predstava 68. Sterijinog pozorja, na zatvaranju 34. Marulićevih dana

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, najbolja predstava 68. Sterijinog pozorja, na zatvaranju 34. Marulićevih dana

Posljednjeg dana Festivala hrvatske drame 34. Marulićevi dani, , u ponedjeljak 28. travnja, nakon dodjele festivalskih nagrada i svečanosti zatvaranja, kao posljednju festivalsku predstavu, van konkurencije, ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvest će dramu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića. Predstava je to o ženi u začaranom krugu nasilja koja konačnu slobodu, paradoksalno, pronalazi u zatvoru. Na prošlogodišnjem 68. Sterijinom pozorju „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ dobila je Sterijinu nagradu kao najbolja predstava najvažnijeg srpskog kazališnog festivala. Svečanost zatvaranja 34. Marulićevih dana u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, nakon čega slijedi predstava, započinje u 20 sati.

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“, najbolja predstava 68. Sterijinog pozorja, na zatvaranju 34. Marulićevih dana

Aleksija Rajčić, glavna junakinja drame Đorđa Kosića, u svom životu nije imala mnogo izbora. Kao i druge žene kojima je okružena, a čiji životi predstavljaju model po kom se očekuje da funkcionira i njezin, u svijetu ogrezlom u patrijarhat, Aleksijino je samo da šuti i trpi. Alternativu takvom životu predstavlja jedino smrt. Kroz specifičan stilski zahvat u kom sve sporedne junake i junakinje sjedinjuje u muški i ženski kor, autor komada izdvaja Aleksiju i njeno iskustvo, time ih stavljajući u kontrapunkt sa depersonaliziranim akterima ove priče, odnosno društvom koje je na kraju najveća prepreka u potrazi ove žene za srećom i slobodom.

Dramaturginja Tijana Grumić ističe: „U 2021. godini u Srbiji je zabilježeno ukupno 20 ubojstava punoljetnih žena u obiteljskom i partnerskom kontekstu, kao i 16 pokušaja ubojstava žena, a nije moguće utvrditi koliko žena umre od posljedica dugogodišnjeg trpljenja nasilja.  Mnoge od ovih žena prijavljivale su svoje nasilnike, ali ih sistem nije zaštitio. U takvom sistemu, koji je svakojak, a najmanje na strani žrtve, žene često ne vide drugi izlaz osim da 'uzmu pravdu u svoje ruke'.“  

Autor drame Đorđe Kosić rođen je 1996. u Beogradu. Njegova drama „Sada nije juli“ ušla je u najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2019. godine. Dobitnik je nagrade na konkursu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst 2020. godine za dramu „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“. Radio je kao dramaturg na nizu predstava u različitim kazalištima u Srbiji. . Pisao je scenarij za dugometražni muzički film ,,Buč Kesidi: Euforija uživo”. a njegov scenarij za igrani film „Sunce nikad više“ dobio je novčanu podršku na konkursu Filmskog centra Srbije i film je trenutno u postprodukciji.

Naslovnu ulogu Aleksije Rajčić  igra Vanja Ejdus, zborovođe su Iva Milanović i Novak Radulović, a u zboru su glumci: Sara Ristić, Nevena Milošević, Vera Zečević, Danijela Milošević, Mladen Lukić i Goran Milošević.

Pored redatelja Juga Đorđevića, dobro poznatog publici HNK Split u kojem je nedavno postavio „Mačku na vrućem limenom krovu“ Tennessee Williamsa, autorski tim čine: skladateljica Nevena Glušica, dramaturginja Tijana Grumić, scenografkinja Andrea Rondović, kostimografkinja Velimirka Damjanović, koreograf Damjan Kecojević, Ljiljana Mrkić Popović zadužena za scenski govor, te etnomuzikološka suradnica Danica Krstić. Izvedba traje 75 minuta.