Novosti detalj SLJ64

„Simfonije / Turpituda“, predstava o intelektualnoj klimi u vremenima pred ratnu tragediju i tribina "Ja pisac" na 34. Marulićevim danima

„Simfonije / Turpituda“, predstava o intelektualnoj klimi u vremenima pred ratnu tragediju i tribina "Ja pisac" na 34. Marulićevim danima

Splitski hotel Bellevue pretvara se u kazališnu pozornicu 34. Marulićevih dana. Predstava „Simfonije / Turpituda“ Rajne Racz odvijat će se u prostorima kultnog splitskog hotela u subotu 27. travnja s početkom u 20:30h.

„Simfonije / Turpituda“, predstava o intelektualnoj klimi u vremenima pred ratnu tragediju i tribina "Ja pisac" na 34. Marulićevim danima

Dramaturški sklop predstave uobličen je pomalo nehajnim probiranjem i gomilanjem vitalističkog materijala, ponajviše iz zbirke poema Miroslava Krleže „Simfonije“ iz 1933. godine u kojoj se ističe poema „Pan“ te, kao kontrapunkt Krležinom njegovanom orgijazmu, probiranjem i gomilanjem poetski abruptivnog automatizma nadrealističke poeme Marka Ristića „Turpituda“.

Predstava je nastala u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim inženjerskim savezom uz podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, te uz potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo, Ministarstva kulture i medija i Zaklade Kultura nova.

Prateći vedra i ponesena intelektualna druženja, profane komplikacije poput brige o novcu, o dugovanjima za grijanje, o peripetijama ljetovanja, predstava nas gura prema najvećoj tragediji, prema ljetu 1941. godine kada su u logoru Kerestinec istovremeno pogubljeni liberalni i partijski komunisti: "trockisti“ i staljinisti: Cesarec, Richtmann i Prica, te mjesec dana kasnije i Marija Vinski. Poseban naglasak daje se Ristićevu dnevniku koji je pisao od 27. svibnja do 12. lipnja 1938. u periodu tiskanja Turpitude u Zagrebu. To je dnevnik o ishitrenom hedonizmu i fascinaciji druženja s Krležom i njegovim prijateljima. Likovi predstave ličnosti su koje dominiraju Krležinim i Ristićevim dnevnicima i pismima: Miroslav i Bela Krleža, Marko i Ševa Ristić, August Cesarec, supruga mu Marija Vinski i, "najtragičnija figura tog doba", Zvonko Richtmann. Oni s kamenom globalne katastrofe iza pupka, troše kavane i restorane, pjevaju i šale se dugo u noć, zajedno ljetuju i igraju tenis, sve po mjeri građanske prisutnosti.

Uloge tumače: Fabijan Komljenović, Ivan Simon, Marko Kasalo, Zdenka Šustić, Marina Žižić, Damian Humski, Lovro Rimac, Dora Čiča, klavijaturist Maro Morača i đaci Srpske pravoslavne opće gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković". Pored Rajne Racz koja potpisuje režiju i dramatizaciju predstave, autorski tim čine: skladatelj Marin Živković, Kasija Vrbanac Strelkin oblikovala je pokret, scenograf Tihomir Milovac, kostimografkinja Matija Dijanović MJ, oblikovatelj svjetla Tomislav Maglečić, te suradnik za tehnička pitanja Ivan Sirotić Grof.

U popratnom dijelu programa 34. Marulićevih dana na terasi hotela Cornaro s početkom u 18 sati održat će se interaktivna tribina „Ja pisac“. Dino Pešut, Ivor Martinić, Jelena Kovačić i Ivana Vuković, naši najnagrađivaniji pisci, dramatičarke, dramaturginje, provest će nas kroz svoje prve stvaralačke korake, hrabrost potrebnu za stvaranje i svoje izvore inspiracije. Ova ugodna večer uz prekrasan pogled i podršku hotela „Cornaro“ te uživanje u vrhunskim hrvatskim vinima, publici će pružiti novu perspektivu o važnosti hrvatske dramske riječi. Ulaz na tribinu je slobodan.