Novosti detalj SLJ64

U povodu Dana HNK Split svečano dodijeljene nagrade Kazališta

U povodu Dana HNK Split svečano dodijeljene nagrade Kazališta

U povodu predstojećeg Dana Hrvatskog narodnog kazališta Split u foyeru splitskog nacionalnog kazališta danas su svečano dodijeljene nagrade HNK Split za umjetničko djelovanje u posljednje dvije sezone, kao i nagrada za sveukupni umjetnički rad. Ovogodišnji dobitnici nagrada, koje nose imena po istaknutim umjetnicima iz bogate povijesti splitskog teatra, su glumice Arijana Čulina i Nives Ivanković, operni solist Mate Akrap, balerina Hazuki Tanase i kostimografkinja Barbara Bourek.

U povodu Dana HNK Split svečano dodijeljene nagrade Kazališta

Hrvatsko narodno kazalište Split 6. svibnja obilježava 131.-u godišnjicu svečanog otvorenja kazališne zgrade u kojoj i danas djeluje. Taj povijesni datum od posebnog je značaja za kulturu grada, Dalmacije i Hrvatske. U spomen na taj dan HNK Split je ustanovilo nagrade koje se dodjeljuju za najbolja umjetnička ostvarenja i proglasilo 6. svibnja danom Hrvatskog narodnog kazališta Split.

O nagradama je odlučivalo povjerenstvo u sastavu: Vanesa Kleva, Bruna Reić, Feđa Klarić, Saša Kraljević, te ravnatelji umjetničkih cjelina Kazališta Ivana Srbljan, Ivan Plazibat i Pedro Carneiro, a nagrade dobitnicima uručili su gradonačelnik Splita Ivica Puljak i intendant HNK Split Vicko Bilandžić.

Nagrada Ivo Tijardović pripala je dramskoj prvakinji HNK Split Arijani Čulina. Nagrada se dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u bilo kojem kazališnom žanru i svekoliki rad i doprinos u HNK Split. „Izrazito istančanog osjećaja za komički plasman rečenice kao i ritam scene jedna je od onih posebnih glumica koje uspostavljaju kontakt sa publikom gdje god se pojave. Posljednjih godina neke od najupečatljivijih uloga ostvarila je u dramskim ulogama u predstavama „55 kvadrata“ i „Crvena voda“ što je najbolja potvrda da je riječ o glumici i umjetnici koju ne možemo staviti ni u kakve kalupe – što je uvijek i odlika najvećih“, stoji u obrazloženju povjerenstva nagrade.

Nagradu Marko Fotez dobila je prvakinja Drame HNK Split Nives Ivanković. Nagrada se dodjeljuje za najveće umjetničko postignuće u dramskom programu kazališta u posljednje dvije sezone, a nosi ime velikog kazališnog redatelja i teoretičara, nekadašnjeg ravnatelja Drame HNK Split. „Uloge Kalonike u predstavi 'Lizistrata', uloga Lepe Smoje u predstavi 'Tiha noć', kao i uloga Vesne Vele u predstavi 'Crvena voda' najbolja su potvrda širokog glumačkog raspona Nives Ivanković. Od antičke komike u Aristofana, preko melodramatske slike Mediterana kakav je nekad bio i koji nepovratno nestaje u djelu Miljenka Smoje, do suvremene tragike majke izgubljenog djeteta u djelu Jurice Pavičića, Nives Ivanković je najbolji zastupnik kako pisca čiji lik tumači, tako i duboke ljudskosti samih lica koje donosi na sceni. Beskompromisna u pristupu radu i na samoj sceni, u potpunosti predana svom glumačkom pozivu,  ona je glumica čiju vatru i život koji se rađa iz te vatre prepoznaju kritika i publika“, između ostalog piše u obrazloženju nagrade.

Nagradu Ante Marušić dobio je solist Opere HNK Split Mate Akrap. Nagrada koja nosi ime nezaboravnog prvaka Opere HNK Split, znamenitog baritona, dodjeljuje se za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi HNK Split u prethodne dvije sezone. Povjerenstvo je nagradu ovako obrazložilo: „U HNK Split Mate Akrap  posljednjih godina briljira u ulozi gazde Marka u Gotovčevoj operi 'Ero s onoga svijeta' da bi na 68. Splitskom ljetu debitirao u dvije zahtjevne uloge, Timura u Puccinijevoj operi 'Turandot' i Ramfisa u Verdijevoj operi 'Aida', dok u sezoni 2023./2024. donosi sjajnu interpretaciju uloge Kolumbata u grandioznoj Gotovčevoj operi 'Mila Gojsalića'. Bas Mate Akrap kroz interpretaciju navedenih uloga dokazuje svoju izuzetnu pjevačku zrelost; svakim novim pjevačkim izazovom i scenskim nastupom donosi uvjerljive izvedbe koje nadmašuju očekivanja i ostavljaju trajan dojam na publiku i kritiku. Raskoš njegovog suverenog glasa, tehnička vještina, emocionalna dubina,sposobnost muzikalne interpretacije te uvjerljiv scenski nastup zaslužuju priznanje mladom umjetniku.“ U ime odsutnog Mate Akrapa nagradu je preuzela organizatorica glazbenog programa HNK Split Ivana Smoljanović.

Nagradu Ana Roje dobila je solistica splitskog Baleta Hazuki Tanase. Nagrada nosi ime znamenite Splićanke, balerine, koreografkinje, baletne pedagoginje i prve ravnateljice splitskog Baleta, a dodjeljuje se za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu HNK Split u posljednje dvije sezone. „Svojim suptilnim, lepršavim i nadasve tehnički preciznim pokretima, Hazuki nas je osvojila u ulozi Daisy Buchanan u 'Velikom Gatsbyju'. Od svog dolaska u Split, 2011. godine pa do danas, Hazuki Tanase je balerina koja je odigrala niz glavnih uloga i usvakoj kreaciji iz njedrila novi nivo kreativnog izražaja. Balet HNK Split radostan je što ima ovakvu balerinu i osobu u svom ansamblu, te jedva čekamo i njene nove plesne uloge“, stoji u obrazloženju.

Nagrada Rudolf Bunk, koja je pripala kostimografkinji Barbari Bourek, nosi ime velikog hrvatsko-njemačkog slikara koji je dva desetljeća bio scenograf splitskog kazališta a dodjeljuje se za najbolju kostimografiju, scenografiju, oblikovanje svjetla i dizajn u HNK Split tijekom posljednje dvije sezone. „Izvanredna kreativnost, unikatan umjetnički izričaj i visoka tehnička vještina su samo neki od epiteta kojima se mogu opisati kostimi Barbare Bourek u opernoj predstavi 'Capuleti i Montecchi'  Vincenza Bellinija. Dizajnirani kako bi odražavali stil i estetiku epohe mladih ljubavnika, kostimi savršeno prate operni libreto te pomažu karakterizaciji likova interpretima na sceni, stvaraju jasne kontraste između dviju obitelji i između različitih emotivnih stanja glavnih protagonista. I najmanji i najdelikatniji vizualni elementi predstave su pomno promišljeni i osmišljeni te sudjeluju u stvaranju izuzetne atmosfere na sceni. Kostimi Barbare Bourek besprijekorno prenose redateljevu viziju predstave i publiku ostavljaju bez daha“ naglašava povjerenstvo nagrade. U ime odsutne slavodobitnice nagradu su primile Nevenka Šiškov i Davorka Dumanić, voditeljice krojačkih radionica Kazališta.