Novosti detalj SLJ64

"Moji tužni monstrumi", novi obračun Mate Matišića s osobnim demonima

"Moji tužni monstrumi", novi obračun Mate Matišića s osobnim demonima

Kao posljednja u natjecateljskom dijelu programa Festivala hrvatske drame 34. Marulićevi dani, u nedjelju 28. travnja s početkom u 20 sati na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, nastupit će predstava Mate Matišića „Moji tužni monstrumi“ zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella u režiji Vite Taufera.

"Moji tužni monstrumi", novi obračun Mate Matišića s osobnim demonima

Nova se drama Mate Matišića ehom, postupkom i nekim likovima te toponimima nadovezuje na njegove "Ljude od voska". Kao i tamo, i ovdje dramatičar intrigantno propituje poroznost granice između zbilje i fikcije, biografije i izvedbe, osobe i lika. U središtu "Mojih tužnih monstruma", podnaslovljenih kao "dramski dnevnik", tako je "dramski pisac i glazbenik" Mate, a materijal nam donosi scene gdje se maštovito spajaju teatralnost i svojevrsna hiper-događajnost s intimnošću i dokumentarnošću koje se ne boje izložiti intiman prostor. Tu je i humor, po Matišićevom običaju drzak, bujan i višeznačan. Osim što su dramski obračun s osobnim demonima, "Moji tužni monstrumi" itekako su zainteresirani za društveni kontekst, kolektivne boli i nepravde, čvorove koje nismo raspetljali, za provokaciju koja nije sama sebi svrhom, na kompleksni glumački angažman, te transformativnu (su)igru. Amalgam u koji smo pozvani uroniti tako je ispisan da nam nije moguće razlučiti što je stvarno, a što izmišljeno; uostalom, to niti je moguće, niti je bitno.

Ulogu Mate tumači Živko Anočić, a u ostalim su ulogama: Antonija Stanišić Šperanda, Filip Šovagović, Jelena Miholjević, Sven Šestak, Franjo Dijak, Ivica Pucar, Mada Peršić, te Damir Klarić, Jakov Klarić, Bruno Mlinarić, Senko Mlinarić i Emilija Šušković Jakopac. Osim redatelja Vite Taufera autorski tim predstave čine: scenograf Lazar Bodroža, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe, Šimun Matišić, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, suradnica za scenski govor Ivana Buljan Legati, dramaturški suradnik Dubravko Mihanović, savjetnica za srpski jezik Katarina Pejović, asistentica kostimografkinje Dora Črnjević, te Ivona Đogić Đurić / Crtaona Studio koja je kreirala vizualni identitet predstave.