Novosti detalj SLJ64

Proslavljena violončelistica Kajana Pačko i orkestar HNK Split

Proslavljena violončelistica Kajana Pačko i orkestar HNK Split

Violončelistica Kajana Pačko, glazbenica iz Splita koja nastupa na najznačajnim europskim pozornicama, nastupit će uz Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta kojim će ravnati međunarodno priznati mađarski dirigent Tibor Bogányi, izvest će koncert sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u srijedu, 15. svibnja s početkom u 20 sati. Na programu su Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru Dmitrija Šostakoviča, Martuccijev „Notturno“ te uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog.

Proslavljena violončelistica Kajana Pačko i orkestar HNK Split

Rođena u Splitu, Kajana Pačko već je kao četrnaestogodišnjakinja upisala studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu kod prof. Troelsa Svanea i prof. Fransa Helmersona na visokoj školi za glazbu "Hanns Eisler", te na salzburškom "Mozarteumu" u klasi prof. Clemensa Hagena. Njena bogata umjetnička biografija uključuje nastupe na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i Berlinskog Konzerthausa. Kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, Orkestrom Opere HNK Split i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Surađuje s vrhunskim glazbenicima poput Danushe Waskiewicz, Diane Tishchenko, Petrita Çekua, Stefana Milenkovića, te članova Gewandhaus orkestra i Komornog orkestra Mahler. U različitim kombinacijama nastupila je na festivalima kao što su “George Enescu” festival, festival “Musique en Cote Basque”, Homburški dani komorne glazbe, Salzburški festival komorne glazbe, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto. Godine 2004. predstavljala je Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Luzernu. Dobitnica je brojnih prvih nagrada na uglednim natjecanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Tri nosača zvuka s njenim muziciranjem objavljena su u izdanjima Croatia Records i belgijske izdavačke kuće „Le Chant de Linos“.

Kao svestrana glazbenica uz solističke nastupe jednako njeguje i pridaje važnost komornom muzicaranju, pedagoškom radu, suradnji sa skladateljima, organiziranju festivala i dobrotvornih koncerata, snimanju audio i video zapisa te stvaranju novih koncertnih programa. Kajana Pačko svira na violončelu l'école de Pique izrađenom u Parizu 1800. godine.

Mađarski dirigent Tibor Bogányi, koji i sam nastupa kao čelist, poznat je po svojim raznolikim i virtuoznim interpretacijama. Međunarodno poznat postaje 2002. godine, kada je imenovan glavnim dirigentom finskog Turku filharmonijskog orkestra u dobi od samo 28 godina. Djeluje kao šef dirigent Panonske filharmonije u Mađarskoj, vodi Simfonijski orkestar „Pori Sinfonietta“ grada Pori. Umjetnički je ravnatelj  Budimpeštanske nacionalne opere. Pod njegovim je entuzijastičnim vodstvom Panonska filharmonija nastupala u nekim od najuglednijih europskih koncertnih dvorana.