Poetska večer splitskih pjesnikinja
Ostalo
Nada Topić, Ivana Čagalj, Katja Grcić

Poetska večer splitskih pjesnikinja

Pjesnička večer 64. Splitskog ljeta ove je godine posvećena suvremenim splitskim autoricama, te prilika da se predstave tri različita pjesnička senzibiliteta i stila. 

Poetska večer splitskih pjesnikinja

"Pjesništvo je svijet iza svijeta. A on je lijep." 

Tako piše Jón Kalman Stefánsson, islandski autor, u svom poetičnom romanu "Tuga anđela".

Koje je mjesto poezije danas? Je li ona zaista nevidljivi svijet iza svijeta kojemu se utječu pojedinci, prostor osobne slobode ili glas kolektivnog koji kroz različite poetike svjedoči zajednička iskustva.

Tko danas piše poeziju, zašto i kome?

Koliko su knjige poezije vidljive? Tko ih čita i kako? Samo su neka od pitanja na koje će nam pokušati odgovoriti splitske pjesnikinje....

Znanstvenica i knjižničarka Nada Topić, osim po tri pjesničke zbirke, poznata je i kao autorica znanstvene monografije Knjižara Morpurgo u Splitu i knjige kratkih proza Male stvari. Našla se u užem izboru za nagrade Risto Ratković i Tin Ujević (2015.), a sjajnu recepciju bilježi i njena posljednja zbirka Bezbroj i druge jednine. Ivana Čagalj, prevoditeljica i dugogodišnja članica uredništva časopisa Mogućnosti, te dobitnica nagrade Anđelko Novaković (2016.) svoj je dosadašnji autorski rad objedinila u zbirci pod nazivom Paralaksa. U poeziji se dotiče pitanja jezika, tijela i zavičaja. Trenutno radi kao lektorica na Šleskom Sveučilištu u Katowicama. Katja Grcić prevoditeljica je i autorica dviju pjesničkih zbirki, Nosive konstrukcije i Ljeto. Piše kratke priče i dramske tekstove, a 2017. ušla je u uži izbor nagrade Sedmica (za prozni tekst) portala Kritična masa. 

Stihove govori Andrijana Vicković