Famozna
Drama
Peter Quilter

Famozna

Glumačka družina Histrion

Famozna je glazbena komedija koja se temelji na istinitoj priči o astronomskom uspjehu najgore operne pjevačice na svijetu. Premijerno je izvedena 2005. godine u Repertoarnom kazalištu iz Birminghama, a radnja joj je smještena u New York  četrdesetihih godina. 

Famozna

Predstava tematizira život i karijeru Florence Foster Jenkins, entuzijastične sopranistice koja je postala slavna zbog svoje potpune pjevačke nesposobnosti. 

Publika ju je voljela prije svega zbog zabave, a mnoge slavne osobe bile su njezini vjerni obožavatelji. U dobi od 76 godina Florence se napokon ispunio san, te je 25. listopada 1944. nastupila u njujorškom Carnegie Hallu. Ulaznice za njezin koncert bile su tjednima prije rasprodane, a dvije tisuće ljudi ostalo je pred vratima. Mjesec dana nakon koncerta pjevačica je preminula. Ova je bizarna priča ovjekovječena i na filmskom platnu 2016. u režiji Stephena Frearsa s Meryl Streep u ulozi Florence. Dolenčić je Famoznu režirao uz živu klavirsku pratnju mladog pijanista Fabijana Komljenovića koji prati urnebesno „pjevanje“ i maestralnu interpretaciju Anje Šovagović Despot u glavnoj ulozi.

Redatelj

Krešimir Dolenčić

Prijevod

Petra Mrduljaš Doležal

Autor

Peter Quilter

Kostimografkinja

Tea Bašić

Rasvjeta

Daniel Pavlović

Ton

Marko Vodeničar

Scenografkinja

Irena Kraljić

Producent

GD Histrion

Koreografkinja

Liljana Gvozdenović

Tehnika

Enes Hodžić

Izvođači

Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Marija Kuhar Šoša, Fabijan Komljenović, Vanja Matujec, Marija Sekelez